Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Lift switch misses even after calibration


Recommended Posts

Posted · Lift switch misses even after calibration


I'm having a bit of trouble getting the Ulti 3 Extended to find and use the Lift Switch properly.

 

The parts had warped, the print bed had been knocked about 1 inch to the right, and the print was offset on the X and Y axis part way through.

 

I performed a full maintenance cycle, including XY offset calibration and a lift switch calibration, but I'm still having issues.

 
When I set a print to go the print head moves to the lift switch to change print cores, and it works a few times but but seems to miss on the Y axis by about an inch after, even after all of the maintenance and calibration.

 
It prints OK with just one extruder but really need this working again.

 

Does anyone know why it might be doing this, and what I can do to fix it?

 

Thanks in advance!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Lift switch misses even after calibration

    Nope. I will check it again.

     

    But if there was a missing tooth or slips it would happen with both Extruders. 

     

    Or, did I miss something?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Lift switch misses even after calibration
    38 minutes ago, TAVARES said:

    But if there was a missing tooth or slips it would happen with both Extruders. 

     

    Or, did I miss something?

     

     

    No, as the lift switch only lifts and drops the RHS extruder (when looking at the front of the printer).

     

    If the belt has slipped a tooth on ONE gear only, then this will cause the extruders to move "diagonally" through one axis (difficult to explain)....depending on how much and which gear has slipped.

    Edited by Carbon
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Lift switch misses even after calibration

    Here is a picture of what occurs.

     

    It is odd as this ONLY happens when I use the second extruder for Support. All the belts are tight no missing Tooth/Teeth.

    I completed X/Y and a switch calibration but nothing positive.

     

    Could the stepper motor be bad?

    Capture.JPG

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • 16 Visiting our virtual showroom

      1. 1. Have you visited our virtual showroom before?


        • Yes
        • No
      2. 2. If yes - what content did you find most interesting?


        • Information about Ultimaker ecosystem
        • Applications & application stories
        • Customer success stories
        • Webinar sessions
        • Material wall & ecosystem partners
        • New product introduction; software subscription plans
      3. 3. What of the below would make you consider visiting (again)?


        • New Live Ultimaker Webinar streams
        • ‘Ask Me Anything’ with industry experts or Ultimaker staff via main stage and public chat
        • New customer success stories
        • New applications
        • Presentations/news from ecosystem partners
        • Opportunity to meet representatives for an interactive tour
        • Helpful videos like Software tutorials
        • Other; leave input in a comment below!

    • Our picks

      • Ultimaker turns 10: A look back
        Ultimaker is turning 10 years old and that means it is story telling time! We'll explore 2010-2014, traveling through the evolution of the business from the Protobox and Ultimaker Original, to the major leaps forward with the Ultimaker 2 and Ultimaker 3.
          • Like
        • 0 replies
      • Ultimaker Transformation Summit
        Visit our virtual showroom and learn more about the Ultimaker ecosystem!
        • 14 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...