Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

tree support missing some area


curasurf
 Share

Recommended Posts

Posted · tree support missing some area

Hi @curasurf try changing the support X/Y distance

Here my support X/Y distance are 0.2 mm instead of 0.8 mm. And the minimum support X/Y distance is 0.1mm 

I also changed the support angle to 30 degrees.

 

2008762484_Screenshot(78).thumb.png.602229cb47d8a2772ade0a499ee8a3b8.png

 

CCR10SPRO_ttt.3mf

 

Please let me know if this works for you!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · tree support missing some area

Hi @fvrmr   It works. I was not aware that the X/Y distance has such a big effect. Thank you!

 

Sorry for another question (to simplify, I changed the support type to Normal and overhang angle to 60°)

 

How can I remove the steps and make the support contact the model 100% at the edge?

 

I tried to suppress it with settings below, but the steps persist:

            Support X/Y Distance = 0

            Minimum Support X/Y Distance = 0

            Support Stair Step Maxmum Slope Angle = 89°

 

Image.png

 

Image.png

Edited by curasurf
  • Link to post
    Share on other sites

    • 1 month later...
    Posted · tree support missing some area

    I am also having problems with Tree supports not supporting everything that needs support. I am attaching the project file, a 3mf of the design, and the gcode produced, but Cura 4.8.0 crashes whenever I output the project, so I don't know if it is valid, so I am including a screenshot of my support settings as well...

    There is a row of identical openings, only some of which get their top edge supported (ideally, I wouldn't want any of them to have support, the bridging of the printer is more than sufficient to handle this case, but I don't expect the support code to know that) and the angled opening on the side in the screenshots clearly requires support, but doesn't have any

    Screenshot from 2021-04-06 19-32-37.png

    Screenshot from 2021-04-06 19-27-56.png

    my-extractor.3mf my-extractor-debug-project.3mf my-extractor-support_tree_broken.gcode

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · tree support missing some area

    weirdly enough, it printed just fine with that 20 degree angle in the one rectangular hole. I guess my printer is tuned pretty well, at least

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...