Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

WTF!? with my prints warpping EVERYWHERE


Balshaj
 Share

Recommended Posts

Posted · WTF!? with my prints warpping EVERYWHERE
1 hour ago, SandervG said:

 

Scarring is usually used to refer to the little remains you see on the surface of your print where you removed support (with pliers). PVA doesn't require the removal of support since it dissolves in water, so there should usually be no scarring indeed. The smoothness of your surface can be influenced with the X, Y and Z distance between support and your model, and your support structure + density, but the default profile settings should give you pretty good results from the start.

and they have but all of a sudden im noticing that the support isnt printing well because the pva feeder keeps slipping...if it goes at a slower feeed rate it seems to be consistant,...is there a way to set the speed feed rate in cura for filament feed?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · WTF!? with my prints warpping EVERYWHERE

    If the PVA feeder is slipping you almost surely have a partial block.  The PVA caramelizes (turns brown, harder, stickier) and can coat the inside of the 0.4mm passage inside the nozzle.

     

    This is best fixed with a lot of cold pulls.  See the Maintenance menu on your printer.  It walks you through hot and cold pulls.  You may need 10 to 30 cold pulls to get most of the gunk out.  Really.  3 cold pulls won't be enough.

     

    Also you can google about "cold pulls" as there are tons of great videos and it's interesting to see how people do it on other printers - actually quite informative.

     

    Another option is to just "throw money at it" and buy another BB 0.4 core.

     

    Another thing I like to do is after I heat the nozzle, I use a hypodermic needle (23 gauge which is 0.35mm diameter) to scrape the inside of the nozzle back and forth for a few minutes.  Get all that brown gunk off.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · WTF!? with my prints warpping EVERYWHERE
    19 hours ago, gr5 said:

    If the PVA feeder is slipping you almost surely have a partial block.  The PVA caramelizes (turns brown, harder, stickier) and can coat the inside of the 0.4mm passage inside the nozzle.

     

    This is best fixed with a lot of cold pulls.  See the Maintenance menu on your printer.  It walks you through hot and cold pulls.  You may need 10 to 30 cold pulls to get most of the gunk out.  Really.  3 cold pulls won't be enough.

     

    Also you can google about "cold pulls" as there are tons of great videos and it's interesting to see how people do it on other printers - actually quite informative.

     

    Another option is to just "throw money at it" and buy another BB 0.4 core.

     

    Another thing I like to do is after I heat the nozzle, I use a hypodermic needle (23 gauge which is 0.35mm diameter) to scrape the inside of the nozzle back and forth for a few minutes.  Get all that brown gunk off.

    there is no clogging in the BB core, when i go to materials and manually move the filament it flows perfectly, is there a way to slow down the feed rate , i guess i can slow down the travel speed?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · WTF!? with my prints warpping EVERYWHERE

    If the filament is slipping then yes you can fix this by slowing everything down.  You can either make the layer height smaller or you can lower the printing speed.  Note that there are about 8 printing speeds for each extruder.  Make sure you are on the extruder 2 tab and make sure you adjust the support speed.  Usually you want to go 2X slower as an initial test.  You can then speed things up in the TUNE menu while you are printing live.

     

    However unless you increased the speed or layer height from the defaults, it should be able to print without slipping even at double the default speeds the feeder shouldn't slip.  This indicates possibly the feeder isn't set to the middle tension setting (the indicator should be about in the center) or there is a partial clog.

     

    Yes you say it feeds PVA just fine but it may be slower than normal - it may be that the pva has lowered the inner diameter from 0.4mm to 0.3mm.  Unless you time how fast you can extrude it's hard to notice (other than the feeder starts skipping).

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • The Ultimaker Showcase — October 14. What's new?
        Your dear friends at Ultimaker have some exciting news and insights for you!
         
        • 0 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 10 replies
    ×
    ×
    • Create New...