Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

strange layer in model


Recommended Posts

Posted · strange layer in model

No, don't uncheck solid infill top. If you do you will have exposed infill patterns in the bottom of the pot (inside it) and also along the top rim of the pot. Instead try to uncheck all "Fix horrible" settings in the Expert settings window and then check the result in layer view like Didier advised.

 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    @LTC - please don't use fileswap. I doubt they will still be hosting these pictures even just a month from now let alone 10 years. Instead click on "gallery" on the top left corner of this page, then click on the blue "upload" button. After uploading start a new post and click "my media" next to the smile icon.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    Thank you all. I will try to uncheck the setting and print. Next time I will change the way of sharing pictures.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    I uncheck the settings, but the result looks the same.

    unknown layer in model

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    It could be something in the model itself. I've gotten wonky print files from people before and it turns out that the surface normals are goofy or there are unintentional internal faces and such. If you can get it into Blender or a similar program and really poke around to make sure everything is as you suspect, you may find your issue there. Usually when I have a strange disagreement like this between what I expect to print and what Cura produces, it comes down to the model. Might be worth checking if the settings don't fix it.

    If you'd like to upload the file, I'm sure someone here would be glad to poke around at it to help you out.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    Have you tried repairing the model in Netfabb Basic?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    Strange! That always worked for me. Try the "keep open faces" checkbox. And if that doesn't work get the free version of netfab as simon says and repair it.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    I uncheck the settings, but the result looks the same.

     

     

    On the picture you uploaded on the window that says expert config. To the left of the red box you drew there is an area that says infill, You have solid infill top checked. uncheck then see what happens.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    On the picture you uploaded on the window that says expert config. To the left of the red box you drew there is an area that says infill, You have solid infill top checked. uncheck then see what happens.

     

    Did you make the model or download it? If you post the link we can look at it.

    Also option is to edit the raw gcode and remove the last layer of code. Making the assumption that there is only 1 layer where the filament fills in the top.

    If you havn't done that before look through the code. (its gonna be very long but easy enough to read) find the last layer. every layer starts with a comment ;layer. Delete from that line to the line Just before M107 command. leave that command. re-save then print

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · strange layer in model

    After almost 3 months, I still have the same problem on the strange layer.

    My model in Cura of UM Original looks like this. It has a hollow center.

    disc issue 1

    In "Layers" mode, you may see a layer covering the hole in middle. It is not supposed to be generated.

    disc issue 2

    Here is my settings. The "Fix horrible" options are unchecked.

    disc issue 3

     

    I think it could be caused by the distance between model and the buildplate. So I try to make it higher.

    disc issue 4

     

    But the layer still exists.

    disc issue 5

    The issue also happens in Cura of UM2.

    disc issue 6

    disc issue 7

    Any advice?

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Startups, apply for the Forward AM Innovation Award!
        Are you a startup using 3D printing? Perhaps you should continue reading... 
         
        Together with BASF we are launching the Forward AM Innovation Award - the very first global contest for startups developing new applications with 3D printing!
         
        Why apply?
        The winning startup will receive €100,000 in goods and services*, along with coaching and marketing exposure from top-notch leaders in the industry.
         

         
        Who can apply?
        Your startup creates products using Additive Manufacturing, is less than 5 years old, and has less than 50 employees. We are looking for 3D printing applications with a strong focus on innovation, sustainability and scalability.
         
        Dental aligners, shoes, tools, automotive parts, music instruments, industrial tooling and molding, medical implants, sports equipment, toys, architecture, fashion, construction... all are welcome to join!
         
        Do you have an innovative, sustainable and scalable idea that leverages the unique possibilities of 3D printing? Then it is time to apply!
        More information can be found here.
         
        Applications close on March 28th, 2021
        * What does "in goods and services" mean?
        The winner will be able to pick any item from the overall product and service portfolio of the sponsors, e.g. printers, materials, consulting, software... Choose whatever you need to accelerate your startup.
         
          • Like
        • 0 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...