Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

need help with marlin firmware


ultimore
 Share

Recommended Posts

Posted · need help with marlin firmware

Hello everyone, i'm newbie in 3d printing. So i bought used ultimaker with inverted X, Y axises. Trying to compile marlin firmware with Ginge's builder, then upload firmware with cura 13.12 and it's gone. I cant control x and y axises and when connect to replicatorg there is an error

 

[17:21:56] RepRap/Ultimaker not responding to RTS reset. Trying again..

[17:21:56] Attempting to reset RepRap/Ultimaker (pulsing RTS)

[17:21:57] Unknown: np|hnvba8fvh*fjp.vh.hx%

[17:21:57] Unknown: o~|yl]+mj-^&~.hxj3^a

 

So i want you to help me with this problem. Thank you, sorry for my bad english.

 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · need help with marlin firmware

    250000 baudrate, so maybe someone can upload here fully working marlin firmware with X and Y axis inverted?

    axises dont work for me.

    extruder stucked in the corner, and i cant control it.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · need help with marlin firmware

    Wait - so marlin works - but your x and y axes dont' work? Using pronterface (or replicatorg) command the servos *off*. Then push the head to the middle. Then put the X axis in *relative* move mode and move 10mm to the right:

    G1 X10

    Does it move right or left? It should move right. You might also (or instead) have the limit switches backwards? Those are easy to swap - just swap the connectors.

    ginge builder works quite well. You can use Cura "expert" menu to load the firmware. You probably already know this.

    More gcodes are here:

    great reference:

    http://reprap.org/wiki/G-code

    scroll way down to the gcodes on this page:

    https://github.com/ErikZalm/Marlin/

    Posting a video of your issue might help us also.

     

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · need help with marlin firmware

    Thank you for help, i made it work. So i had to invert 2 axis X and Y in marlin builder i have to do 2 ticks on Y and Z axis. So now everything works fine! Thank you very much! I appreciate your help!

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...