Jump to content
Sign in to follow this  
dreamworker

Strange problem with new firmware

Recommended Posts

Posted · Strange problem with new firmware

Hello, I installed the new firmware with the new version of Cura and I have this strange problem:

during the print session, the fans speed is slow down by the machine, when I rise again the speed using the tune menu, after a little time the machine slow down again the velocity to 7%. What can I do?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

New Update on the situation:

I proceed yet with the print session, and I notice that the machine slow down the fans speed with incremental percentage, infact now is slowing down to 11% instead 7%, and before pass from 8%, to 9% and to 10%

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

The fan speed increases gradually from off at the start to whatever speed you set in the Cura, by the height you specify. So check the settings in Cura's expert settings.

The gradual increase is done by setting a new fan speed on each layer. Consequently, if you change it in the tune menu, it will get reset on the next layer start.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

mmh Then is this a CURA problem not a machine firmware issue? I must change the fan full of the height to 0 I suppose.

Excuse me for this misunderstanding

close this thread

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

Yes, but you have a 5mm 'full speed height'. So it won't reach 100% until z=5. Above that height the fan should be full on. Below that height it will gradually increase from off, on the first layer, to full speed by whatever layer corresponds to 5mm high.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

Nothing to do with the firmware, no. Unless you aren't seeing full speed on the upper layers. And even then, probably not.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Strange problem with new firmware

When I created the gcode, I forgot to change the value of "the fan full of the height" to 0.5mm, I look at the setting only after your reply... pardon :(

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!