Jump to content

Filament drooghouden


ultibrain

Recommended Posts

Posted · Filament drooghouden

Ik heb het volgende idee om mijn filament droog te houden. Ik dacht aan die hersluitbare diepvrieszakken. En daarbij wat vochtvreter van bison, die is verkrijgbaar in losse kristallen. Een navulzak kost 10 euro, dan heb je 2.5 kg. Gewoon bij de Blokker.

Elke keer na printen de kleur weer netjes opbergen. Wat denken jullie: heeft dit zin?

 

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Filament drooghouden

  Ligt bij mij gewoon in de kast met de zakjes silica die erbij zaten er gewoon naast. Is niet zo gek vochtig bij ons dus meer ga ik er persoonlijk niet voor doen. Denk dat het wat afhangt van de relatieve vochtigheid in je huis of zoiets nut heeft of niet.

   

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Filament drooghouden

  Ik heb afgelopen weekend bij mij thuis zitten meten, ik zat toen gemiddeld op 55% luchtvochtigheid. Net gemeten, nu is het 44%. Voor een gezonde leefomgeving is dat perfect. Maar voor filaments is het minder handig.

  Ik heb net reactie van ColorFabb. Blijkt dat het XT filament minder gevoelig is voor vocht, terwijl de woodfill filament juist weer wat vocht nodig heeft om printbaar te zijn. Dat is ook wel logisch.... droog hout vliegt in de fik :smile:.

  Maar algemeen geldt dus dat droog opslaan gewoon verstandig is. Gevoeligheid voor vocht zal dus per merk verschillen. In Stadslab rotterdam vernam ik dat bepaalde filaments van een niet nader te noemen merk gewoon binnen een week verpietert.

  Zou tof zijn als veelverkochte filaments in een onafhankelijk lab op vochtgevoeligheid en printbaarheid getest gaan worden. Totdat zo'n test er is zal ik eens een logboek bijhouden van wat ik print. Met gemeten luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur erbij.

   

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Filament drooghouden

  PLA is vochtgevoellig (eg; Hygroscopisch). Als het te nat is krijg je last van een effect wat bij ons toepasselijk 'schurft' genoemd word. Het water wat in het PLA zit, verdampt bij het printen, waardoor je een soort open gesprongen belletjes krijgt.

  We zijn op dit moment bezig om specifiek materialen beter te testen (en dus ook te verbeteren).

   

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Filament drooghouden

  Gelukkig is het hier in tilburg redelijk droog dan :)

  Heb er nog geen problemen mee gehad.

  Bij mij staan ze gewoon los in een kast, die silica zakje lijken me alleen zinnig in de folie, los in de kast zal dat niet veel uithalen vrees ik.

  Maar als ik er problemen mee zou krijgen, dan zou ik het volgende proberen.

  En ja het is nog uit het stoomtijdperk, ben al 53 perslot, zei opa.

  Vroeger, toen we nog dingen maakten met stukken ijzer en lasten met Electroden, die je in een tang stopte en dan met veel anologe stroom opstookte.

  Toen had men een oude koelkast, motor eruit halen, stekker in stopcontact, deurschakelaar voor de lamp overbruggen of vastplakken.

  Die lamp verbruikt niet zoveel, maar dankzij de isolatie heb je een pracht van een droogkast!!!!

  P.S.misschien de lamp afschermen met iets van alu. ofzo. Dan heb je gelijk UV invloeden getackeld

   

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Filament drooghouden

  Nog even een followup. Ik heb het ultimaker filament in de kleur lichtblauw nu zo'n 4 weken uit de verpakking. Luchtvochtigheid gemiddeld net iets boven 50%. Ik heb nog geen merkbaar slechtere prints.... Desondanks staat het idee van een droogkast mij wel aan. Voor de perfecte print is het natuurlijk wel degelijk een factor.

   

 • Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
  • Our picks

   • UltiMaker Cura 5.4 stable released
    The full stable release of UltiMaker Cura 5.4 is here and it makes it easier than ever to remove brims and supports from your finished prints. UltiMaker S series users can also look forward to print profiles for our newest UltiMaker PET CF composite material!
     • Like
    • 58 replies
  ×
  ×
  • Create New...