Jump to content

Filament drooghouden


ultibrain

Recommended Posts

Posted · Filament drooghouden

Ik heb het volgende idee om mijn filament droog te houden. Ik dacht aan die hersluitbare diepvrieszakken. En daarbij wat vochtvreter van bison, die is verkrijgbaar in losse kristallen. Een navulzak kost 10 euro, dan heb je 2.5 kg. Gewoon bij de Blokker.

Elke keer na printen de kleur weer netjes opbergen. Wat denken jullie: heeft dit zin?

 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Filament drooghouden

    Ligt bij mij gewoon in de kast met de zakjes silica die erbij zaten er gewoon naast. Is niet zo gek vochtig bij ons dus meer ga ik er persoonlijk niet voor doen. Denk dat het wat afhangt van de relatieve vochtigheid in je huis of zoiets nut heeft of niet.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Filament drooghouden

    Ik heb afgelopen weekend bij mij thuis zitten meten, ik zat toen gemiddeld op 55% luchtvochtigheid. Net gemeten, nu is het 44%. Voor een gezonde leefomgeving is dat perfect. Maar voor filaments is het minder handig.

    Ik heb net reactie van ColorFabb. Blijkt dat het XT filament minder gevoelig is voor vocht, terwijl de woodfill filament juist weer wat vocht nodig heeft om printbaar te zijn. Dat is ook wel logisch.... droog hout vliegt in de fik :smile:.

    Maar algemeen geldt dus dat droog opslaan gewoon verstandig is. Gevoeligheid voor vocht zal dus per merk verschillen. In Stadslab rotterdam vernam ik dat bepaalde filaments van een niet nader te noemen merk gewoon binnen een week verpietert.

    Zou tof zijn als veelverkochte filaments in een onafhankelijk lab op vochtgevoeligheid en printbaarheid getest gaan worden. Totdat zo'n test er is zal ik eens een logboek bijhouden van wat ik print. Met gemeten luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur erbij.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Filament drooghouden

    PLA is vochtgevoellig (eg; Hygroscopisch). Als het te nat is krijg je last van een effect wat bij ons toepasselijk 'schurft' genoemd word. Het water wat in het PLA zit, verdampt bij het printen, waardoor je een soort open gesprongen belletjes krijgt.

    We zijn op dit moment bezig om specifiek materialen beter te testen (en dus ook te verbeteren).

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Filament drooghouden

    Gelukkig is het hier in tilburg redelijk droog dan :)

    Heb er nog geen problemen mee gehad.

    Bij mij staan ze gewoon los in een kast, die silica zakje lijken me alleen zinnig in de folie, los in de kast zal dat niet veel uithalen vrees ik.

    Maar als ik er problemen mee zou krijgen, dan zou ik het volgende proberen.

    En ja het is nog uit het stoomtijdperk, ben al 53 perslot, zei opa.

    Vroeger, toen we nog dingen maakten met stukken ijzer en lasten met Electroden, die je in een tang stopte en dan met veel anologe stroom opstookte.

    Toen had men een oude koelkast, motor eruit halen, stekker in stopcontact, deurschakelaar voor de lamp overbruggen of vastplakken.

    Die lamp verbruikt niet zoveel, maar dankzij de isolatie heb je een pracht van een droogkast!!!!

    P.S.misschien de lamp afschermen met iets van alu. ofzo. Dan heb je gelijk UV invloeden getackeld

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Filament drooghouden

    Nog even een followup. Ik heb het ultimaker filament in de kleur lichtblauw nu zo'n 4 weken uit de verpakking. Luchtvochtigheid gemiddeld net iets boven 50%. Ik heb nog geen merkbaar slechtere prints.... Desondanks staat het idee van een droogkast mij wel aan. Voor de perfecte print is het natuurlijk wel degelijk een factor.

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • UltiMaker Cura 5.7 stable released
        Cura 5.7 is here and it brings a handy new workflow improvement when using Thingiverse and Cura together, as well as additional capabilities for Method series printers, and a powerful way of sharing print settings using new printer-agnostic project files! Read on to find out about all of these improvements and more. 
         
          • Like
        • 18 replies
      • S-Line Firmware 8.3.0 was released Nov. 20th on the "Latest" firmware branch.
        (Sorry, was out of office when this released)

        This update is for...
        All UltiMaker S series  
        New features
         
        Temperature status. During print preparation, the temperatures of the print cores and build plate will be shown on the display. This gives a better indication of the progress and remaining wait time. Save log files in paused state. It is now possible to save the printer's log files to USB if the currently active print job is paused. Previously, the Dump logs to USB option was only enabled if the printer was in idle state. Confirm print removal via Digital Factory. If the printer is connected to the Digital Factory, it is now possible to confirm the removal of a previous print job via the Digital Factory interface. This is useful in situations where the build plate is clear, but the operator forgot to select Confirm removal on the printer’s display. Visit this page for more information about this feature.
          • Like
        • 0 replies
    ×
    ×
    • Create New...