Jump to content
Sign in to follow this  
kas

UM1 Extrusion Problem

Recommended Posts

Posted · UM1 Extrusion Problem

I have been using my UM1 for nearly a year, and it has been working pretty well. Recently, I am seeing a lot of extrusion problems, and I'd appreciate any advice.

Small prints work fine. Larger prints work fine for about 20-30 minutes, and then the rate of material flow slows down significantly, the bowden tube pops out of the top of the extrusion head, and the filament flow stops. I fix the bowden tube, and the next print works fine for the first 20-30 minutes, then the problem presents itself again.

I have completely replaced the hot end, the bowden tube, and the material feed mechanism, but the problem still persists.

Any ideas or suggestions?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

did you also replace the teflon spacer?

or looked at it closely?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

Yes, it happens with at least 3 different filaments I have tried. I changed the tube clamp on top of the hot end too, which seems to help keep the bowden tube in place, but the prints are still very thin and porous, and they crumble easily. Any suggestion?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

You said that you replaced the hotend does that include the nozzle?

If not it might be partially clogged maybe?

Have you tried increasing the printing temperature a bit to see if you still have the same effect?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

I have tried two different nozzles (both new), and the problem persisted with both. The flow is better when I raise the temperature to 240-250, but the print quality is not good at that high a temperatures (I use PLA).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

when the nozzle is hot, can you push the filament through by hand by turning the feeder wheel? Does the filament come out as a regular strand?

Check also in the feeder mechanism, when it is opened, if the little black wheel can turn freely.

Check if there is any filament dust on the knurled bolt in the feeder mechanism….. what else to check?...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

How about the latch that closes up the extruder? Is there any slack in there?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · UM1 Extrusion Problem

Thank you all for your suggestions. It turned out the problem was the extruder motor.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Our picks

    • We have big news...
      "Continuous, hassle-free 3D printing, like never before! "
       
       
       
        • Like
      • 38 replies
    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!