Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

UM2: "Error - Stopped: X or Y switch stuck"


eric-lester
 Share

Recommended Posts

Posted · UM2: "Error - Stopped: X or Y switch stuck"

So I've had my UM2 for over a week now, and am happy to say that I've had...minimal problems with it. (I've been fighting the feeder and was actually printing a better one when this issue happened.) I had a print break off the plate, so I aborted it and prepared to print again after a while. I started it, but I got nowhere as the head wouldn't home correctly. Later attempts after cycling power yielded the same result: the printhead would move along the x-axis first as it always did, hit the switch, then stops dead against the left side with the steppers locked. It doesn't even attempt to move along the y-axis. The dial starts changing colors (which is neat), and the screen displays "ERROR - STOPPED" and below that "X or Y switch stuck" (which is not) "Contact: support@ultimaker.com"

I've cycled power several times to the same effect; when the power is off, I've moved the head and everything still feels smooth. The switches look fine and are definitely not "stuck" in that I can depress them easily with the appropriate click. Any ideas?

 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · UM2: "Error - Stopped: X or Y switch stuck"

    Yes, and to no avail.

     

    The firmware just reads a value from a pin on the electronics board and it seems that this always gives the signal: "endstop is pressed".

    You can check the cables and connectors for yourself (with the help of the assembly manual)

    Or just do what the displayed message recommends: contact support...

    Sorry - no better news...

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · UM2: "Error - Stopped: X or Y switch stuck"

    Ah! Finally. I did some work to retension my feeder not too long ago. So it turned out that the wire I had running to my Y endstop got caught between the feeder stepper motor and the printer's frame, crushing it. The insulation got pressed flat, and the metal of the frame and stepper motor caused it to short. I just covered the wires in kapton tape and reran them. All is well! ^^

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...