Jump to content
min0me

Firmware lockup 15.02.1

Recommended Posts

Posted · Firmware lockup 15.02.1

Hello,

I am unsure if this is the correct place to post about firmware, please move it if needs be.

I upgraded my ultimaker 2 shortly after the newest firmware was released and all was well, but in the last two or so weeks it has started to randomly lockup.

Either

It continues printing, but nothing changes on screen, if you use the scroll the wheel, it does not move between the options and it does not count down.

This can happen undisturbed or when tweaking settings

Or

It stops printing mid-way and just oozes, fans and heaters remain on and the screen garbles partially. It does not respond

This one happened about 10 mins ago

eg.

20150326 001

 

Both cases you have to switch it off and on again before it becomes responsive

I had reflashed the firmware twice from two different computers and I get the same problem.

It’s not all the time and can happen on quick prints or large prints.

I have an ultimaker 2

Debian 7/ Windows 7

Cura 15.02.1

Print from SD card

Both PLA/ABS

No mods

Card is also good and files end correctly

Thankx in advanced

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Firmware lockup 15.02.1

If you install the previous version of the firmware, will the printer behave or do you still have problems. I wonder if you may have some loose connections to the board, and this would be a way to test it, so that you are really sure you can blame it on the firmware.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Firmware lockup 15.02.1

So to update where I am.

I downgraded the firmware to 14.12 (the previous one) which had worked well for me.

The the hot end became blocked with the first print back at that firmware version and as I removed it to clean everything up (the atomic method didn't work) and I broke it.

After much hunting I finally got a replacement hot end this morning and when I start my first print, the printer locks up, just like the picture above, reset it and calibrate everything again and right now its printing.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Firmware lockup 15.02.1

Ok, then I'd say it is a hardware problem. Either a connection problem like Personal Drones suggested (maybe a wire got loose somewhere) or the board just broke.

You could take off the board cover at the bottom and inspect it for obvious problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 96 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!