Jump to content

Pompopom

Dormant
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Pompopom

  1. @gr5 in this topic:

    I'm astunned by the pictures of the 2 colored "scrabble" blocks you posted earlier. Nice Job.

     

    Seeing that result I'm planning on doing same thing for having a logo + arrow left/right and a Menu in the frontface of an enclosure.

    Can/will you elaborate on the process applied?  It seems as if you "just" print the letters and then apply a closed layer of white on top of it?

    Or is that an optical illusion and does your stl from the white "stone" have the letters in negative?

     

    Either way: how many layers thick do you print your red letters?

     

    Thx very much for the info and the inspiring images!

  2. Hallo,

     

    Ik heb een probleempje met het printen van object in bijlage (Deksel voor een RPi 4 Rack doosje)

    In de zijkanten heb ik ventilatieopeningen voorzien en daar situeert zich het probleem.  Deze zijn op 45° gemaakt zodat in principe de overhang geen probleem zou mogen zijn.

    Nu in een deel van de gevallen is dit zo, een ander deel zit er niet uit.

    Als je alleen al de linker en rechterzijde vergelijkt dan zie meteen dat de kant waar ook de uitsparingen zitten voor de aansluitingen erg ruw is. Op de foto's heb ik dan zelfs al een deel van de rommel weg geschraapt. De andere kant is redelijk, maar niet 100% toppie.

    Zelfs aan de "slechte" zijde zijn er een paar zijdes van de overhangs die er relatief "goed" uitkomen.

     

    Vraag is nu hoe ik dit kan verbeteren? (verschil tussen links en rechts en overal fijnere afwerking)

    - Ik oriënteer momenteel het stuk met de bovenzijde (ronde ventilatierooster) plat op de buildplate, met de uitsparingen voor de netwerk en USB achteraan.

    - 0.4 nozzle met 0.1mm laaghoogte

    - Materiaal is Formfutura ASA (I know officieel niet ondersteund door UM2+) temp 240° buildplate op 90°

    - ASA is ABS-like dus dat zou moeten lukken. Ik had ventilators al beetje aangezet maar durfde ze niet vollenbak te zetten omdat op de doos van het filament staat 0% fan

     

    Ik had ook al gelezen dat "trager" printen een oplossing zou kunnen zijn, maar wat is "trager" 😕

    (Als je goed kijkt op de foto's heb ik ook last van "ringing", maar dat is blijkbaar een printerinstelling zelf, niet in cura, volgens de 3dverkstan.se site)

     

    Aangezien één print toch al 9 uur beslag neemt had ik graag al wat tips gekregen om in de goede richting te zijn, kwestie van niet teveel materiaal (en tijd) te verspillen.

     

    tips?

    IMG_1670.JPG

    IMG_1669.JPG

    RPi Rack Case Cover.stl

  3. Heb ondertussen printer ontvangen en al wat testprintjes gedaan met de bijgeleverde rol PLA.  Dat werkte naar mijn gevoel dik ok.

     

    Daarna geprint met ASA. In theorie niet ondersteund door de printer, mezelf materiaal profiel, adhv datasheet, geüpload via SD kaart en dat werkte meteen goed.  Alleen leek mij hier de adhesie van de lagen niet evenwaardig met de PLA. ‘T Is niet dat het stuk uiteenvalt, ver van, maar als ik (Veel) trekkracht zet dwars op de lagen dan kan ik het uit elkaar trekken en dat lijkt mij niet de bedoeling (maar ik kan me vergissen) Dus misschien toch iets warmer printen dan wat aangegeven staat op de sheet?  Met hoeveel graden spelen jullie overigens? Is dat echt per graad? Of per blokjes van 5 graden om effect te zien?

     

    Wat me zowel met PLA als de ASA een beetje tegenviel was de overhang. De startlaag is mooi glad (mede door de glasplaat) zijvlakken en topvlak ook in orde.  Maar een overhang, zelfs van een paar mm (cfr de ultimaker robot) is aan de onderzijde van de overhang wat te “rafelig” naar mijn zin. Ben ik te kieskeurig of hoe lossen we zoiets op?  

  4. On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

    Ik zou zeggen: begin met kleine testprintjes, die niet te complex zijn. Blijf bij de printer en kijk nauwkeurig toe terwijl hij bezig is, zodat je een goed idee krijgt hoe alles werkt, en hoe de normale situatie is.

    Check

     

    On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

     

    Begin vanaf de standaardsettings, die zijn behoorlijk goed. Verhoog en verlaag dan de temperatuur in stapjes van 5°C terwijl de print loopt, via het Tune-menu, om te zien hoe de printer en het materiaal reageren.

    Waarom afwijken van de standaardsettings? Ik zou ervan uit gaan dat er daarmee toch al genoeg geprint is om te weten of ze goed zijn / dan niet?  Of komt hier de "omgeving" waar de printer staat teveel in tussen? bvb bij de ene staat die in een hobbykamer op de zolder onder dak waar het in de zomer klimt naar 35°C, bij de ander in de mancave in de kelder aan een constante 18°C

     

    On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

     

    Print nooit te heet, want dan ontbindt en verbrandt het materiaal in de nozzle. Print ook niet te koud, want dan smelt het niet voldoende, en gaat het aandrijfwieltje slippen over het filament, en daar een stuk uit wegschuren.

     

    Verhoog en verlaag ook de snelheid, en kijk wat dat doet op de vorm-nauwkeurigheid, en op de flow.

    Check

     

    On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

     

    Ikzelf print liever iets koeler en trager dan de standaardwaarden, omdat ik meestal tamelijk fijne modellen heb, en dat een betere kwaliteit geeft.

     

    Verder, bestudeer de diverse "bonding methods" om je model goed aan het glas te laten kleven: dat mag nooit loskomen en van het glas vallen, want dan krijg je een hoop "spaghetti".

     

    Neem een stabiele, non-slip tafel, zodat de printer stevig staat.

     

    Bewaar je filament in een afgesloten doos met vochtopslorper (het soort dat je in de microgolfoven kan drogen en hergebruiken).

     

    Begin met PLA als materiaal, tot je dat goed beheerst. (Maar laat die prints nooit in de auto in de zon liggen, want ze vervormen gegarandeerd boven 50°C, en dat haal je snel.)

     

    Ontwerp je modellen voor optimale printbaarheid: groot plat vlak onderaan, weinig of geen overhangen, geen te dunne wanden (niet dunner dan nozzle + 10%).

    Check

     

    On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

     

    Wellicht heb je al CAD-software. Zoniet, kies iets dat kan wat je nodig hebt, waarvan de user-interface je bevalt, dat makkelijk aan te leren is, en dat goed printbare modellen genereert. Vermijd SketchUp, dat geeft altijd problemen. Ikzelf gebruik DesignSpark Mechanical (gratis, vereist alleen registratie). Zie Youtube voor demo-video's.

    Ik heb inderdaad tot nu toe altijd met Sketchup getekend.  Eigenlijk nooit problemen ondervonden.  Ik gebruik wel de Cleanup en Solid Inspector extensions.  In afwachting van levering van de printer heb ik nu al enkele ontwerpen door de CURA slicer gehaald en daar nog geen foutmeldingen gekregen. Aan wat van problemen kan ik mij dan wel verwachten tijdens het printen?

    Nieuwe software aanleren schrikt mij niet meteen af, maar als 't niet meteen nodig is 🙂 Onze oudste hier thuis (10 jaar) tekent ook af en toe iets met Sketchup. Zou daar dus liever aan vasthouden.

     

    On 5/8/2020 at 12:51 PM, geert_2 said:

     

    Dat zal het zo ongeveer zijn, denk ik, wat betreft de belangrijkste punten...

    Bedankt alvast voor je uitgebreide antwoord. Hier kunnen we zeker iets mee!

  5. Hallo,

     

    Niet helemaal nieuw in 3D ontwerpen, maar tot nu steeds het printen uitbesteed. Deze week dan uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en een UM2+ besteld.  Ben dus wel nieuw hier 🙂

    In afwachting van de levering aan het rondlezen en enkele prints aan het voorbereiden met Cura.

     

    Enkele do’s maar vooral dont’s die een newbie moet weten?

     

    grtz,

    Koen

  6. I have a question about ASA filament. Formfutura ApolloX.

     

    It looks like this is “unsupported” filament for a UM2+. That’s what it says in Cura software.

    However: Nozzle can be set to correct temp, also bed temperature and diameter correspond...

     

    So what makes then that the filament is unsupported? Is it just because it haven’t been tested officially?

     

    In the latter case: Has anyone printed already with ASA. And which settings did you use on the UM2+ ?

     

    thx for advice.

     

    Koen

×
×
  • Create New...