Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Missing outer wall in a lithophane


mxm_g
 Share

Recommended Posts

Posted · Missing outer wall in a lithophane

I am trying to get to the bottom of why there are lines across my lithophanes sometimes.  I am attaching a photo of layer view in cura where you can see the outer wall missing in certain layers, including the layer at the very top and about 15 layers down.  I am printing wall thickness 12.  Changing infill setting does not affect this.  https://imgur.com/a/8VSyC0n

  • Link to post
    Share on other sites

    • 5 months later...
    Posted · Missing outer wall in a lithophane

         I have just started printing lithophanes.  I have done a ton of research and found so many different approaches. So i decided to try the lithophane generators online.  The best two I found were 'Image to Lithophane' @ 3dp.rocks and one with many user friendly customizations  'www.LithophaneMaker.com'. 

     

         After getting the STL file from there, then off to a STL repair site (initially Cura found problems the extensions could not fix) .  Since I choose very high definition setting, the STL files were over 200mb and since my computer isn't that good with 3D graphics (it would lock up) , I needed a online repair program. 

     

         Freecad, Blender, Tinkercad, Meshmixer, and Meshlab all can fix the STL files but they lock my computer up. So I found a great STL file repair site called 'MakePrintable' (they charge now but not much depending on what you get) and they can take files up to 500mb.

     

         I let them do there thing and pop it back into Cura, and with the extensions that Cura has it finds no holes, and the slicing shows none of the problems that are shown in your picture (use the websites especially of the STL repair sites to get the best result). 

     

         I don't have alot of experience but it looks like your layer width, wall thickness, actual resolution of picture and number of walls may need to be looked at.  I hope this helps. It surely did with my lithophanes!!!!! Happy printing!!!!!

     

    [gr edit: fixed text color - white on white wasn't visible]

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...