Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Help! UM2+ Screen Freezes on Loading Print - Heat temp always 0 degrees


Recommended Posts

Posted · Help! UM2+ Screen Freezes on Loading Print - Heat temp always 0 degrees

Hello, Ive been a bit lazy about getting this solved but its getting worse now.

About 1/3 of the time I load a model to print on my Ultimaker 2+ the screen will jumble and freeze, it gets a bunch of lines across it and all the text on screen screwed and jumbled around.

The printer stalls here still ready to print with fans running and heating it just never gets beyond that point and the screen remains unresponsive.

 

I have also noticed that it will not save basic settings the print temp is always set to 0 and I have to manually go in and set print temp, build plate temp and sometimes fan speed but not usually as much every time I print something.

 

Factory reset and resetting to default settings does not fix the problem, loading and unloading filament and selecting profiles does not work.

this problem has been getting worse over the course of a year

 

The printer is 4 years old in May 2020, it has very light use I only print 300-400 hours a year so less than 2000 hours total on the pinter this is counting the 3 day print Im printing right now.

 

once I actually get the printer to print it does it beautifully with no errors.

 

Anyways any help on this would greatly appreciated and thanks in advance. I realize that this could be and most likely is a hardware failure problem, I just don't have enough knowledge to diagnose this sort of thing.

Thanks 

Nathan

  • Link to post
    Share on other sites
    • 2 weeks later...

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...