Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker 2 grinding sound y-axis


wlaagewaard
 Share

Recommended Posts

Posted · Ultimaker 2 grinding sound y-axis

Hi,

lately i have a grinding sound on the Y-axis. It stops making that sound after 30 minutes. I have read alot of aligning the Y-axis rod, but for the ultimaker 2 there arent alot of topics on it. The only change is that lately i print on 0.2 mm layer height. I tried to tighten de pullies, but it keeps coming back. Anyone have a clue?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 2 grinding sound y-axis

    There's a few things you can do;

    - lubricate the axis with some sewing-machine oil.

    - check the alignment of the axis, read how to here;

    https://ultimaker.com/en/resources/19953-aligning-the-axles

    - take out the head, and slide an axis manually thru the bearing, to feel if the bearing is not damaged.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...