Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Laag hoogte 0.8 mm nozzle


roediman
 Share

Recommended Posts

Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Ik heb al een tijdje een ultimaker, met een Olson block en een nozzle van 0,8 mm

Nu heb ik onlangs een 'professionele'  grote delta printer gekocht waarmee ik objecten van 50 cm rond en 75 cm hoog kan printen. Ook daar zit een 0.8 mm nozzle in. Nu zegt de verkoper dat ik met een 0.8 mm nozzle geen laagdiktes van 0.25 mm kan printen,  mijn ultimaker heeft daar geen enkel probleem mee.  Maar de delta printer kennelijk wel want dan loop ik het risico dat de extruder struikelt over deze laag (wat dus al een keer gebeurd is) en waarbij de extruder los  kwam van  zijn geleiders stangen. De fabrikant geeft geen enkele garantie want in zijn instellingen staat een laag hoogte van 0.64 mm. Nu vraag ik me af hoe bereken je de juiste laaghoogte, of word mij nu een bullshit verhaal op de mouw gespeld?

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

  Moghu,

  als ik het zo lees denk ik koeienvlaai..., om zichzelf in te dekken.

  Je zou denken dat als ie struikelt en er gaat iets kapot, dan is ie te licht of niet slim genoeg geconstrueerd.

  Het is ook zo dat het bed van je UM redelijk flexibel is, dus eventuele oneffenheden worden door het bed opgevangen.

  Benieuwd welke printer je hebt? zit er sowieso iets van vering of veertjes in het printbed?

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

  Het is best lastig om 'goed' uit te rekenen wat kan. Een aantal factoren spelen hier een belangrijke rol in;

  Vermogen van hotend

  Als je meer fillament door je nozzle heen duwt, word er meer warmte uit de hotend getrokken, dus zal de temperatuur zakken. Te veel en je nozzle (en dus je materiaal) word te koud.

  Temperatuur hotend

  Als je fillament sneller door je nozzle heen moet duwen (want dikkere lagen), dan is de verblijftijd van het filament lager. Om het fillament op dezelfde temperatuur er uit te krijgen moet de nozzle zelf dus op een hogere temperatuur. Dit hangt ook weer samen met de lengte van je 'hot zone' (langere hotzone zorgt er voor dat energie makkelijker in je materiaal kan)

  Max snelheid extruder

  Je extruder kan op een maximale snelheid draaien. In combinatie met de dikte van je fillament geeft dat een bepaalde mm3/s die je maximaal aan kan.

  Slip / torque van extruder

  Bepaalde extruders gaan slippen bij bepaalde hoeveelheid kracht of bij bepaalde hoeveelheid torque. Dit is vaak flink lager dan de maximale snelheid

  Koeling van materiaal

  Koeling werkt alleen aan de buitenkant. Dikkere lagen koelen minder snel af in het midden van de laag. Je zult dus langer moeten koelen om de gehele laag op een bepaalde minimale temp te krijgen (< 60C)

  Wat betekend dit?

  In princiepe is er dus een bepaalde mm3/s die je neer kan leggen. Door je lagen dikker te maken moet je op dezelfde snelheid dus meer mm3/s gaan plaatsen. Het kan dus zijn dat als je dikkere lagen neer wil leggen je de kop langzamer moet laten bewegen. Een grotere nozzle zorgt er over algemeen voor dat je meer mm3/s neer kan leggen.

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

  Oke bedankt voor je uitleg. Helaas heb ik vandaag 'gezien' dat soms de bovenste layers soms opkrult en ondanks mijn z hop van 1 milimeter denk ik dat de extruder tegen het ontwerp aanloopt en dan een iets blokkeert waardoor er een layer shift ontstaat en soms zelfs een totale crash van de printer :-(

  Het printbed is niet verend opgehangen dat kan ook bijna niet want dat ding is kolosaal en weegt een paar kilo..

  Ik heb het helaas niet zien gebeuren want mijn projecten duren meestal uren en ik ga er niet uren naar zitten kijken. Vandaag een projectje van een uur en precies toen ik even weg was ging het weer eens fout. Ik had het op video opgenomen maar helaas niet van dichtbij genoeg om te zien wat er nu eigenlijk gebeurd. Morgen zelfde projectje maar eens draaien en er naast gaan zitten, maar ik verwacht dat de extruder het werkstuk raakt. Mijn nozlle is vrij plat dus zal redelijk rap kunnen haken verwacht ik. Erg irritant want ik kan niet echt op de printer vertrouwen blijkt.. Ik heb overigens een layer hoogte van 0.32 mm (0.8 nozzle) en print met 60mm/sec

  I

 • Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
   Share

  • Our picks

   • New here? Get ahead with a free onboarding course
    Hi,
     
    Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
    Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
    They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
    Ready? Register your product here in just 60 seconds.
     • Like
    • 11 replies
  ×
  ×
  • Create New...