Jump to content
roediman

Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Recommended Posts

Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Ik heb al een tijdje een ultimaker, met een Olson block en een nozzle van 0,8 mm

Nu heb ik onlangs een 'professionele'  grote delta printer gekocht waarmee ik objecten van 50 cm rond en 75 cm hoog kan printen. Ook daar zit een 0.8 mm nozzle in. Nu zegt de verkoper dat ik met een 0.8 mm nozzle geen laagdiktes van 0.25 mm kan printen,  mijn ultimaker heeft daar geen enkel probleem mee.  Maar de delta printer kennelijk wel want dan loop ik het risico dat de extruder struikelt over deze laag (wat dus al een keer gebeurd is) en waarbij de extruder los  kwam van  zijn geleiders stangen. De fabrikant geeft geen enkele garantie want in zijn instellingen staat een laag hoogte van 0.64 mm. Nu vraag ik me af hoe bereken je de juiste laaghoogte, of word mij nu een bullshit verhaal op de mouw gespeld?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Moghu,

als ik het zo lees denk ik koeienvlaai..., om zichzelf in te dekken.

Je zou denken dat als ie struikelt en er gaat iets kapot, dan is ie te licht of niet slim genoeg geconstrueerd.

Het is ook zo dat het bed van je UM redelijk flexibel is, dus eventuele oneffenheden worden door het bed opgevangen.

Benieuwd welke printer je hebt? zit er sowieso iets van vering of veertjes in het printbed?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Het is best lastig om 'goed' uit te rekenen wat kan. Een aantal factoren spelen hier een belangrijke rol in;

Vermogen van hotend

Als je meer fillament door je nozzle heen duwt, word er meer warmte uit de hotend getrokken, dus zal de temperatuur zakken. Te veel en je nozzle (en dus je materiaal) word te koud.

Temperatuur hotend

Als je fillament sneller door je nozzle heen moet duwen (want dikkere lagen), dan is de verblijftijd van het filament lager. Om het fillament op dezelfde temperatuur er uit te krijgen moet de nozzle zelf dus op een hogere temperatuur. Dit hangt ook weer samen met de lengte van je 'hot zone' (langere hotzone zorgt er voor dat energie makkelijker in je materiaal kan)

Max snelheid extruder

Je extruder kan op een maximale snelheid draaien. In combinatie met de dikte van je fillament geeft dat een bepaalde mm3/s die je maximaal aan kan.

Slip / torque van extruder

Bepaalde extruders gaan slippen bij bepaalde hoeveelheid kracht of bij bepaalde hoeveelheid torque. Dit is vaak flink lager dan de maximale snelheid

Koeling van materiaal

Koeling werkt alleen aan de buitenkant. Dikkere lagen koelen minder snel af in het midden van de laag. Je zult dus langer moeten koelen om de gehele laag op een bepaalde minimale temp te krijgen (< 60C)

Wat betekend dit?

In princiepe is er dus een bepaalde mm3/s die je neer kan leggen. Door je lagen dikker te maken moet je op dezelfde snelheid dus meer mm3/s gaan plaatsen. Het kan dus zijn dat als je dikkere lagen neer wil leggen je de kop langzamer moet laten bewegen. Een grotere nozzle zorgt er over algemeen voor dat je meer mm3/s neer kan leggen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Laag hoogte 0.8 mm nozzle

Oke bedankt voor je uitleg. Helaas heb ik vandaag 'gezien' dat soms de bovenste layers soms opkrult en ondanks mijn z hop van 1 milimeter denk ik dat de extruder tegen het ontwerp aanloopt en dan een iets blokkeert waardoor er een layer shift ontstaat en soms zelfs een totale crash van de printer :-(

Het printbed is niet verend opgehangen dat kan ook bijna niet want dat ding is kolosaal en weegt een paar kilo..

Ik heb het helaas niet zien gebeuren want mijn projecten duren meestal uren en ik ga er niet uren naar zitten kijken. Vandaag een projectje van een uur en precies toen ik even weg was ging het weer eens fout. Ik had het op video opgenomen maar helaas niet van dichtbij genoeg om te zien wat er nu eigenlijk gebeurd. Morgen zelfde projectje maar eens draaien en er naast gaan zitten, maar ik verwacht dat de extruder het werkstuk raakt. Mijn nozlle is vrij plat dus zal redelijk rap kunnen haken verwacht ik. Erg irritant want ik kan niet echt op de printer vertrouwen blijkt.. Ik heb overigens een layer hoogte van 0.32 mm (0.8 nozzle) en print met 60mm/sec

I

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Our picks

  • Survey: Understanding your workflow
   Interact with future concepts and aim to collect your feedback and opinion. In particular, if this would/could be a welcome addition to your 3D printing workflow. Interested?
   • 0 replies
  • Coronavirus: Let's do our part
   Through this post I would like to further explain what we are doing, and what you could be doing. 
   Our efforts consist of 2 layers. First; connect medical institutions and hospitals to (local) 3D Printing hubs to help them print parts of which a 3D model already exists. And second, contribute to design the necessary part and then have it printed via a (local) 3D printing hub. Experts are available from within Ultimaker and from within our network of 3D printing experts.
    • Like
   • 46 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!