Jump to content
UltiMaker Community of 3D Printing Experts

X and Y Axis not moving at all.


Dayvitt
 Share

Recommended Posts

Posted · X and Y Axis not moving at all.

I am in desperate need of advice.

My new Ultimaker Original+ is just not moving on the X or Y axis. I have triple checked all connections and firmware but they are just not moving at all even if i try to Auto Home and I am stumped? Does anyone have any advice?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Hey Netko

    Nope, they are also free moving and working fine. Just did the checks on them today too.

    Also all my connections seem to match up with what you are showing.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Reupload the firmware for umo+ from cura. Just in case the board came with other firmware?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    I've re-done the firmware and just done it again to be sure. No Change

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    You could try to change the motor cable x to the z and move it from the ulticontroller. To start to eliminate posible causes.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Thank you everyone for all the help with this though. I'm losing my nut looking at this thing.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Also check that no cables are pinched by a motor or something

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    You could try to change the motor cable x to the z and move it from the ulticontroller. To start to eliminate posible causes.

     

    That was a great idea. Just done it neither x or y will move. They make this jumping noise like its trying to move.

    https://www.youtube.com/watch?v=y-UfgwpHLzE

    https://youtu.be/y-UfgwpHLzE

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    And if you place a motor that makes that to the z and move the z?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    the Z works fine.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    So if you plug a x/y motor to the z then it works?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    If it doesn't then the board it's ok and it's a problem of the wires or the motors...

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    So if you plug a x/y motor to the z then it works?

     

    No, The Z motor works fine but the X and Y do that jumping thing like in the video above when they are plugged into the Z and moved from the ulticontroller.

    They make the same noise when I do the Auto Home and they are wired up correctly.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Check the full wires and inspect them just in case there's a cut. I would contact the shop you bough the kit so they replace tou the motors. Unless someone else can think of more stuff to check/solve this?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · X and Y Axis not moving at all.

    Also check that no cables are pinched by a motor or something

     

    Have you checked?

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • Here it is. The new UltiMaker S7
        The UltiMaker S7 is built on the success of the UltiMaker S5 and its design decisions were heavily based on feedback from customers.
         
         
        So what’s new?
        The obvious change is the S7’s height. It now includes an integrated Air Manager. This filters the exhaust air of every print and also improves build temperature stability. To further enclose the build chamber the S7 only has one magnetically latched door.
         
        The build stack has also been completely redesigned. A PEI-coated flexible steel build plate makes a big difference to productivity. Not only do you not need tools to pop a printed part off. But we also don’t recommend using or adhesion structures for UltiMaker materials (except PC, because...it’s PC). Along with that, 4 pins and 25 magnets make it easy to replace the flex plate perfectly – even with one hand.
         
        The re-engineered print head has an inductive sensor which reduces noise when probing the build plate. This effectively makes it much harder to not achieve a perfect first layer, improving overall print success. We also reversed the front fan direction (fewer plastic hairs, less maintenance), made the print core door magnets stronger, and add a sensor that helps avoid flooding.
         

         
        The UltiMaker S7 also includes quality of life improvements:
        Reliable bed tilt compensation (no more thumbscrews) 2.4 and 5 GHz Wi-Fi A 1080p camera (mounted higher for a better view) Compatibility with 280+ Marketplace materials Compatibility with S5 project files (no reslicing needed) And a whole lot more  
        Curious to see the S7 in action?
        We’re hosting a free tech demo on February 7.
        It will be live and you can ask any questions to our CTO, Miguel Calvo.
        Register here for the Webinar
          • Like
        • 11 replies
      • UltiMaker Cura 5.3.0-Alpha 🎄 Tree Support Spotlight 🎄
        Are you a fan of tree support, but dislike the removal process and the amount of filament it uses? Then we would like to invite you to try this special release of UltiMaker Cura. Brought to you by our special community contributor @thomasrahm
         
        We generated a special version of Cura 5.2 called 5.3.0 Alpha + Xmas. The only changes we introduced compared to UltiMaker Cura 5.2.1 are those which are needed for the new supports. So keep in mind, this is not a sneak peek for Cura 5.3 (there are some really cool new features coming up) but a spotlight release highlighting this new version of tree supports.  
          • Like
        • 17 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 14 replies
    ×
    ×
    • Create New...