Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Newbie having trouble slicing fine detail on mesh


Recommended Posts

Posted (edited) · Newbie having trouble slicing fine detail on mesh

I'm using FreeCad v0.18 and Cura 4.0.0.  These tools are new to me.

 

I have a simple model that I want to emboss text onto.  Cura displays the text but does not slice it.  Slicing height is 0.15 so I set the text height at 0.45 but it still ignores it.  The text size is pretty large and I've tried increasing the size and the height to ridiculous proportions.

 

I haven't been able to get MeshLab working to examine the mesh but I will continue working on it.

 

Still, Cura displays the mesh when I open the .obj (alias mesh) in Cura.  The text looks perfect.  When I slice and preview, the text goes away.

 

Any help would be appreciated!  Thank you in advance.

 

 

- Tom

Edited by TomB19
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Newbie having trouble slicing fine detail on mesh

    Hello @TomB19, I tried loading that obj file into cura and it complained saying the file was invalid.

     

    I then loaded it into FreeCAD and exported it as an STL which cura did load but then complained that the model wasn't watertight.

     

    I then checked the original obj model in FreeCAD and it showed these errors:

     

    Screenshot_2019-05-21_21-10-40.thumb.png.b4d35bac8f5fc9112f39b2285fcec41c.png

     

    So perhaps the model needs fixing before you can print it?

     

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · Newbie having trouble slicing fine detail on mesh

    Thank you for the help, burtoogle.  🙂

     

    I'm pretty confident the problem is with the font.  A different font solved the problem.

     

    I thought it might be Cura, since it slices fine with Slic3r.

     

    I can see the errors you indicate.  Thanks for showing me this technique.  I will play with the mesh and see if I can get this font working.

     

    Cura is awesome.  I really appreciate this tool.  Thanks to all who have worked on it.  I've only sliced a few dozen things and already love it, compared to my old slicer.

     

    I don't see a way to mark this "SOLVED".  If anyone finds this with a search, check your font.  Cura is functioning fine in this situation.

     

    Edited by TomB19
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...