Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?


Claghorn
 Share

Recommended Posts

Posted · One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?

Just curiosity here. I have one instance of octoprint running on a raspberry pi, and when I use cura (4.12.1 appimage) connect to it, the pi camera image doesn't show up in the cura monitor tab. I have another octoprint instance running on an ubuntu 20.4 x86_64 system with a USB webcam, and the same version of cura shows the camera in the monitor tab. The octoprint web interface shows the camera image just fine for both. Just curious if there is some magic I need to do on the raspberry pi to make the camera image show in cura? (not that it is really important since I can use the web interface if I really want to watch the print in progress).

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?

    After some experimentation, I'm pretty sure the pi is setup by default so mjpg-streamer is only talking to localhost, so a remote cura can't get the stream, but I'm attaching the cura.log file here in case it is useful.

    cura.log

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?

    After looking at the haproxy.cfg file on the pi, I discovered that this url does allow a browser on the remote system to see the webcam on the pi:

     

     

    http://solidoodle.my.lan/webcam/?action=stream

     

    Where solidoodle.my.lan is the address of the pi on my local lan.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?

    Is the octoprint instance at solidoodle:80 the one that is showing the camera image, or the one that is not showing the camera image?

     

    Is the "Show webcam image" checkbox in the "Connect to OctoPrint" dialog checked? This is a "per printer" setting; ie you can have it checked for one printer and not checked for another.

     

    Do you use automatic discovery, or did you add the OctoPrint instance manually by its IP/hostname?

    Edited by ahoeben
    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Posted · One octoprint server doesn't show camera view in cura monitor tab?
    10 hours ago, ahoeben said:

    Is the "Show webcam image" checkbox in the "Connect to OctoPrint" dialog checked?

     

    DOH! That was it. I never noticed that button, but apparently got a different default in the two different versions. If I turn it on, the image shows up in the solidoodle connection now. Thanks.

     

    The discovery versus manual thing was quite puzzling. I think it did discovery the first time I installed the plugin, but then when I started cura again later, the connection was gone and discovery wouldn't find anything on a refresh, so I manually connected and that has been working ever since.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...