Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker 3 Extended printcore 2 problem


wmatchett
 Share

Recommended Posts

Posted · Ultimaker 3 Extended printcore 2 problem

My Ultimaker 3 Extended is having trouble printing with printcore 2.  I have auto leveled twice with the same result.  The nozzle is so close to the build plate that filament won't extrude.  It does not scratch the glass but the glue is wiped clean.  I have verified the nozzle is not blocked - it extrudes when changing or loading filament and I have done a cold pull with a clean filament end coming out.

 

Printcore 1 prints fine.  How do I fix this?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 Extended printcore 2 problem

    Hi @wmatchett,

     

    I am sorry to hear you are having trouble with you UM3E. Unfortunately there are multiple things that could be happening. Here is a couple of things you can try:

    1. It is very rare, but sometimes some material from previous prints can get stuck in the Z limit switch. This can cause the homing to be inconsistent and therefore the nozzle can end up too close to the glass plate. You can check this by raising the bed. If you look under it there is a small square hole in the back to the left side of the spindle. It might be difficult to see without a light if there is material stuck in there.
    2. You could try changing the screws on the bottom of the buildplate.
    3. Try to reinsert the printcores, make sure they are properly seated.

    I hope this helps for you, if not please let me know. 

     

    Jos 

  • Link to post
    Share on other sites

    • 3 weeks later...
    Posted · Ultimaker 3 Extended printcore 2 problem

    Thanks for the info.  #`1 and #2 would apply to both printcores, correct?  As I said before there is only a problem with printcore 2.

     

    1. The Z limit switch looks clear - nothing blocking it.

    2. This would change the level of BOTH printcores, which does not help.  Printcore 1 prints just fine.  I did not change the screws.

    3. I reinserted 2 and it clicked into place.  The problem still exists,

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 Extended printcore 2 problem

    For a workaround I added .2mm to the first layer.  This makes layer 1 of printcore 1 too thick, but printcore 2 prints good.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...