Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files


Recommended Posts

Posted · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files

Help...

I've upgraded from 4.13.1 (which worked faultlessly), to version 5.0.0 the program runs and starts ok! But the open button does nothing! However you can drag and drop a .STL file and it opens it and it slices it fine, however the "save to disc" button (for the GCODE file) again does nothing.. making the program useless.

 

It's running the ./Filename.AppImage in Linux on a New ASUS Chromebook.

 

I've tried running the Previous AppImage but that no longer works either.

 

I've set the file permissions "sudo chmod a+x Filename" and tried "sudo chmod +rwx" still the same issues.

 

It seems like Cura doesn't know where the default folder. open - save folder is or can't activate the File Dialogue box.

 

Has anyone got any suggestions or work arounds.

 

Thanks for any suggestions...

 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files

    Same issue here. Can’t open or save files. Tried the SD/USB workaround and that didn’t work either.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files
    On 5/20/2022 at 9:05 AM, Pinto-RS2000 said:stions...

    bump, still need help!

     

    Edited by SFROST2287
    Didn’t mean to quote
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files

    Newbie here---I tried to work through the online account to see if I could save files on the cloud and pull them down elsewhere, but I can't. Have the exact same issue. Clearly the Linux/Cura/ChromeOS interfaces to not mesh. I'm sure there is a workaround for this issue---just need someone much smarter than I am to help out :)

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files
    On 5/20/2022 at 5:05 PM, Pinto-RS2000 said:

    Help...

    I've upgraded from 4.13.1 (which worked faultlessly), to version 5.0.0 the program runs and starts ok! But the open button does nothing! However you can drag and drop a .STL file and it opens it and it slices it fine, however the "save to disc" button (for the GCODE file) again does nothing.. making the program useless.

     

    It's running the ./Filename.AppImage in Linux on a New ASUS Chromebook.

     

    I've tried running the Previous AppImage but that no longer works either.

     

    I've set the file permissions "sudo chmod a+x Filename" and tried "sudo chmod +rwx" still the same issues.

     

    It seems like Cura doesn't know where the default folder. open - save folder is or can't activate the File Dialogue box.

     

    Has anyone got any suggestions or work arounds.

     

    Thanks for any suggestions...

     

     

    Bump It Still won't work I tried reinstalling it still no joy... 

    Can anyone help?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Cura 5.0 Linux on Chromebook Won't Open or Save files

    UPDATE: I downloaded several of the prior versions, including Beta's to see if one of them would work. Running 4.13.1 works for me. I'm able to click on File> Open and the open dialog box appears. This certainly indicates that there is a bug in 5.0.0.0 that needs fixing.

     

    ===================================

     

    Same problem. I have an Acer CB314. The install of Cura 5.0.0 went just fine. The program appears to run in every aspect, except clicking on the Open or File> Open does nothing. No dialog box appears, so I can't load or save anything. Upon starting the program from the Linux command prompt I get the following: 

     

    PyInstaller/loader/pyimod03_importers.py:495: DeprecationWarning: the imp module is deprecated in favour of importlib and slated for removal in Python 3.12; see the module's documentation for alternative uses
    qt.qpa.wayland: Ignoring unexpected wl_surface.enter received for output with id: 7 screen name: "Screen5" screen model: "075A" This is most likely a bug in the compositor.
    Cyclic dependency detected between "file:///tmp/.mount_Cura5.aiezrH/share/cura/resources/qml/Actions.qml" and "file:///tmp/.mount_Cura5.aiezrH/share/cura/resources/qml/Actions.qml"
    QQmlEngine::setContextForObject(): Object already has a QQmlContext
    qt.qpa.wayland: Ignoring unexpected wl_surface.enter received for output with id: 7 screen name: "Screen5" screen model: "075A" This is most likely a bug in the compositor.

     

    I hope someone can figure this one out and post either a work around that works or a fix for Cura 5.0.0.

    Edited by xf021209
    Updated post.
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 12 replies
    ×
    ×
    • Create New...