Jump to content
Sign in to follow this  
gedp

White PLA not printing ok

Recommended Posts

Posted · White PLA not printing ok

Hi,

I'm quite new to ultimaker (approx 7 weeks). When I ordered, I also ordered a spool of white PLA. The Ultimaker included also a spool of ugly gold color. However, every print I made with the gold colored PLA was extremely well and very uniform.

Since switching to the white PLA, half of the prints failed because the filament was not fed anymore.

I printed Bertho's extruder drive upgrade from thingiverse and installed that. 3 prints further, filament still feeding.

But: the prints are very on-uniform. Every now and then, it seems there is not enough material deposited.

Could it be that the PLA from Ultimaker is no good? Or do I have another problem somewhere? Any help would be appreciated.

Pls check the attached photos. One shows my latest (still running test)(don't mind the colors: where sharpie marks to see if filament still feeding). The other shows the same gcode, but with the gold filament. Unfortunately, I only have the epoxied version left, but even without the epoxy layer, it was near perfect.

Geert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · White PLA not printing ok

If you have digital calipers, try measuring the white filament, maybe it has varying thickness?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · White PLA not printing ok

I would bet that it has perfect thickness all around. But it's too soft. I got a roll of white PLA from Ultimaker last year when I got my printer. I spent a month tuning the printer thinking I was doing something wrong, but as soon as I swapped that white filament for something else, it became obvious that the printer worked perfectly.

I don't really get why this happens, but beside the UM white, one other roll of material I ordered from reprapworld, i think, demonstrated the same properties. The bolt just grinds it too easily and too often.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · White PLA not printing ok

ultimaker had some issues with its PLA suppliers about constant diamater the last few months.

But they have now corrected this problem and also check every roll before it goes out the door.

I got about 7 rools of PLA last week from them and every packet came with a sticker. diameter checked for quality. ultimaker team.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 65 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!