Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
TomDeprins

Extruder problemen + 12V op Ultimaker 1.5.7

Recommended Posts

Hallo iedereen,

Ik heb deze vragen al een eens gesteld op het Engelstalige forum maar ik kon daar niet goed aan de uitleg aan uit. Dus stel ik ze hier nog maar eens:

1) Mijn extruder doet niets. Wanneer ik een stepper motor aansluit waarvan ik zeker weet dat hij werkt doet hij niets dus ik denk dat het probleem in mijn moederbord zit. Lijkt dit een hardware probleem of eerder een firmware probleem? (Gebruik ultimaker marlin)

2) Ik gebruik mijn ultimaker 1.5.7 op een 19V adapter. Hierdoor heb ik echter geen 12V uitgang voor de ventilatoren (fan output en PWM output). Ik heb al wel L7812CV componenten gekocht maar ik weet niet echt hoe ik deze best aansluit.

3) Mijn Z-axis beweegt niet tijdens het uitvoeren van een testprint. Mijn X-axis en Y-axis bewegen wel (zonder echt te printen maar deze maken enkel de bewegingen.) Mijn Z-axis doet echter niets. Hoe komt dit?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) Probeer je de extruder motor te gebruiken als de kop koud is. In dat geval zal die namelijk nooit wat doen want de marlin blokkeerd dit (je kan niet extruden als de kop koud is)

Ja dat kan het wel zijn. Zal het nog eens proberen eens ik 12V heb. (Ik gebruik een 19V adapter waardoor ik geen 12V output heb)

 

3) Kan je de z as bewegen vanuit de ulticontoller met move axis?

Ja dat lukt wel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry ik ben alleen zo nu en dan op het forum.

3) Dus je Z as kan wel bewegen maar als je gaat printen dan blijft de z as op zijn plek. Dat is vreemd. Als je vanaf de ulticontroler de z as kan bedienen dan werkt alles electisch gezien. Is de gcode van de test print dan wel correct? Je kunt die in Cura inladen en bekijken.

Vraag waar heb je je 12V voor nodig? De stock fan kan de 19V aan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah sorry. Rats vergeten te vermelden dat ik bezig ben met een custom 3D printer te maken.

Mijn 3D printer heeft dus een Ultimaker v1.5.7 moederbord (Ultimaker Marlin) en een 12V ventilator en een 19V adapter.

En ik heb het al met verschillende 3D prints geprobeerd. En de Z-axis blijft altijd beneden.

Ps: als ik mijn extruder beweeg via het move menu op marlin kan ik draaien aan de knop en veranderen de cijfertjes wel maar doet de extruder niets.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je zou de 19V van je moeder board afkunnen halen (schakelt dan mee met de aan uit knop). Voed daarmee je 7812CV mee en met de 12V de fans aansturen. De uitgang van de fan op het board is een opencollector uitgang dus de +12V naar de fan en de ground van de fan naar het ultimaker board. Dat zou kunnen werken.

Voor je extruder heb je wel een M302 gcode commando gestuurd anders extrude die niets als de kop koud is, dit is een marlin default protection die zeker zinvol is want koud plastic laat zich niet extruden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had je iets aangesloten op de spannings regelaar? Tja een 0.1 uF keramische of soort gelijke ontkoppel condensator zal zeker de uitgangs spanning beter maken. Dat die naar 0V ging is toch een beetje vreemd. Was die warm geworden doordat je iets aangesloten had? Fans zijn vervelende dingen want die kunnen een spanning regelaar lelijk in de war sturen als er geen onkoppel condensatoren op de uit en ingang van de regelaar zitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed nieuws: het probleem met de extruder die niet werkte is opgelost. Dit lag inderdaad aan het feit dat de hot end nog koud was.

Voor die 12V heb ik momenteel een externe adapter van 12V 650mA gebruikt. Momenteel is het nog wachten op de capacitors (ben het woord in het nederlands vergeten, schandalig). :p Het enigste probleem of problemen (want er is er weer één bijgekomen) zijn:

- De Z-axis die niet beweegt tijdens een print. (Bij de start van een print gaat deze wel omlaag indien deze nog niet beneden was)

- Nieuw probleem: bij het opwarmen van mijn mk2b heated bed valt alles vanzelf uit en start alles terug opnieuw op. (Te weinig stroom of slecht bed ofzo?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- De Z-axis die niet beweegt tijdens een print. (Bij de start van een print gaat deze wel omlaag indien deze nog niet beneden was)

Hoezo omlaag het bed moet toch omhoog naar de nozzle toe om op laag 1 te komen?

Voor je heated bed zou ik eens naar de power supply kijken. Note dat die PCB heaters behoorlijk veel meer stroom trekken dan aangegeven bij het opwarmen. Als ze dan op werk temperatuur zijn dat trekken ze minder stroom. Leuk voor het opwarmen maar slecht voor de voeding. DIt verschil kan denk wel eens tussen de 20 a 30% zijn. Dus als je voeding krap bemeten is dan trekt die het niet in de opwarm fase.

De weerstand van PCB heaters loopt op bij oplopende temperatuur ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heated bed: Ja die moet inderdaad omhoog maar dat doet hij niet.

Dit is volgens mij iets in de firmward maar ik zou niet weten wat.

Ps: heb juist ontdekt dat ik nog een oud moederbord heb liggen met 16V 100uF capacitors. Ik heb die geplaatst tussen mijn 12V uitgang en de ground van de L7812CV en het werkt prima tot hiertoe. Another problem solved! :D

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Draaid de z motor soms de verkeerde kant op waardoor die beneden op de endswitch komt? Als dat het geval is dan zou je de motor draden in de connector moeten omdraaien (ergens heb ik daar nog een instructie voor maar weet even niet waar, ik zoek wel voor je als je dat nodig hebt). Je kan ook een custom marlin laten bouwen waarmee je de Z omdraaid. 2 mogelijkheden om hetzelfde te bereiken..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed nieuws: alles werkt. Behalve dan de extruder die constant verstopt zit.

(J-head) Ik heb daarnet een testprint gedaan en alles ging goed tot op +-2cm. De extruder begon dan zowat verstopt te geraken. Voor zover hij dan is geraakt is het binnenwerk van de 3D print verbazend goed gelukt.

Alles is mooi effen. En voor het probleem van het verstoppen heb ik inmiddels al een nieuwe extruder gekocht. Een exacte kopie van de Ultimaker 2 extruder en met 2 nozzles! Dus binnen een paar weken kan ik eindelijk volledige ontwerpen 3D printen...in 2 kleuren!

In ieder geval: ontzettend bedankt voor je hulp. Ik kon het echt goed gebruiken en mede dankzij jouw zal ik binnenkort (wanneerd mijn nieuwe extruder er is) kunnen beginnen met 3D printen. DANKU!!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Our picks

    • Ultimaker Cura | a new interface
      We're not only trying to always make Ultimaker Cura better with the usual new features and improvements we build, but we're also trying to make it more pleasant to operate. The interface was the focus for the upcoming release, from which we would already like to present you the first glance. 
        • Like
      • 19 replies
    • "Back To The Future" using Generative Design & Investment Casting
      Designing for light-weight parts is becoming more important, and I’m a firm believer in the need to produce lighter weight, less over-engineered parts for the future. This is for sustainability reasons because we need to be using less raw materials and, in things like transportation, it impacts the energy usage of the product during it’s service life.
        • Like
      • 12 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!