Jump to content
UltiMaker Community of 3D Printing Experts

Nozzle loopt vast


MarijnHeeren
 Share

Recommended Posts

Posted · Nozzle loopt vast

Hallo,

Begin vorige maand heb ik een Olson Block op mijn UM2 geïnstalleerd, in het begin ging dit prima. De resultaten waren goed. Maar na een tijdje heb ik een keer XT Black filament van colorfabb geprobeerd. De eerste poging was meteen al een ramp. Hij begon goed dus ik liet de printer zijn gang gaan en ging zelf wat anders doen. Toen ik na een uurtje terug kwam was het helemaal mis. De print was losgekomen en de hele printkop zat vol me filament, tot rondom de heaterblock.

Ik heb het daarna nog een aantal keren geprobeerd maar hetzelfde gebeurde nog een keer.

Ik heb het zo goed mogelijk proberen schoon te maken, maar de nozzle was helemaal vies wat ik ook niet schoon krijg. Ik ben toen weer terug gegaan naar PLA Black maar sindsdien gaat het niet voortvarend. Steeds als ik wil gaan printen heeft hij moeite om een vloeiende stroom filament te produceren en de keren dat het wel lukt kan ik een klein object (ca. 1 uur) redelijk printen, maar bij een print van 11 uur loopt het filament na een tijd (na meerdere uren) vast. Hij gaat dan in de lucht printen.

Nu heb ik de nozzle al verschillende keren schoongemaakt met de Atomic Method en ook heb ik het heaterblock bekeken, maar ik kan geen verstoppingen vinden.

Het lijkt wel of de doorgang van de nozzle gedeeltelijk geblokkeerd is als ik kijk naar de moeite die hij heeft om een stroom filament eruit te krijgen, maar dit kan ik dus niet vinden als ik hem schoon maak.

Ook heb ik het probleem dat als ik een print af heb, of afgebroken heb, dat ik daarna niet gelijk weer een print kan maken omdat hij in de kop een verstopping veroorzaakt. Dan moet ik de tube bij de kop losmaken en het eerste stukje van het filament eraf knippen omdat er een verdikking ontstaat (dit kan heel goed ook het probleem zijn, maar hiervoor weet ik zelf de oplossing niet).

Ik heb al verschillende temperaturen en snelheden gebruikt.

Ik kan op dit moment geen foto's uploaden, dit probeer ik vanmiddag te doen.

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Nozzle loopt vast

  Bij XT moet je lijm gebruiken. Ik gebruik cubestick maar dit zal waarschijnlijk niet lang meer verkrijgbaar zijn.

  Als je van xt naar pla gaat Is het verstandig altijd een atomic te doen. Nog veiliger is om daarna de Nozzle te wisselen. ... Dus apparte nozzle's voor xt en pla.

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Nozzle loopt vast

  Het probleem is opgelost!

  Ik heb het heaterblock los gemaakt en toen zag ik dat er een blokkade zat. Wat bleek nou, binnen in het heaterblock had het materiaal een soort van buis gevormd. Hierdoor kon het nieuwe filament wel, maar niet de gewenste hoeveelheid.

  En bij de retraction kwam het tot boven deze blokkade waardoor het ging ophopen.

  Ik heb de blokkade verwijderd en nu doet hij het weer.

  Maar het is inderdaad een goed idee om meerdere nozzles te gebruiken bij de verschillende filamenten.

 • Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
   Share

  • Our picks

   • New here? Get ahead with a free onboarding course
    Hi,
     
    Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
    Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
    They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
    Ready? Register your product here in just 60 seconds.
     • Like
    • 14 replies
  ×
  ×
  • Create New...