Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
Rosebud635

Trouble with Ultimaker silver PLA

Recommended Posts

Hello everyone,

I have my Ultimaker 2+ for a few months now and overall I cannot be happier about it.

But lately I have a big trouble to finish a print and it starts to be very annoying.

As you can see on the photo the nozzle keeps getting jammed.

IMG_6549.thumb.JPG.64973f775329701a8cb51d8d1eaef8b7.JPG

I have to mention that this problem only happened with the Ultimaker silver PLA!

With any other brand it goes smoothly with close to none issues.

I'm a bit surprise that the only filament right now which gives me trouble is the brand that produce my printer!

So after applying the atomic method for the hundred time I'm asking for your help.

IMG_6549.thumb.JPG.64973f775329701a8cb51d8d1eaef8b7.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe the tension is bad in the feeder. Some materials are a little softer and so the gnurled sleeve digs into those better. Or maybe you printed some CF filament and now the diamonds in the gnurled sleeve are worn smooth.

How does the pattern look on the filament if you look through the bowden? You want it somewhere in between these two but more like the one on the right:

filament1.thumb.jpg.536eeea5733a82f2af83084d26ac02a7.jpg

There are MANY other causes of underextrusion - you might simply be "on the edge" with the other filaments also but it's more obvious with silver as maybe it needs 5C higher temperature. Here is a list of things that can cause underextrusion:

As far as underextrusion causes - there's just so damn many. none of the issues seem to cause more than 20% of problems so you need to know the top 5 issues to cover 75% of the possibilities and 1/4 people still won't have the right issue. Some of the top issues:

1) Print slower and hotter! Here are top recommended speeds for .2mm layers (twice as fast for .1mm layers) and .4mm nozzle:

20mm/sec at 200C

30mm/sec at 210C

40mm/sec at 225C

50mm/sec at 240C

The printer can do double these speeds but with huge difficulty and usually with a loss in part quality due to underextrusion. Different colors print best at quite different temperatures and due to imperfect temp sensors, some printers print 10C cool so use these values as an initial starting guideline and if you are still underextruding try raising the temp. But don't go over 240C with PLA.

2) Shell width confusion. Shell width must be a multiple of nozzle size. For example if nozzle size is .4mm and shell width is 1mm cura will make the printer do 2 passes with .5mm line width which is possible but requires you to slow down much more to make a .5mm line out of a .4mm nozzle. If you really want this then set nozzle size to .5mm so it's clear what you are asking Cura to do for you.

3) Isolator - this is most common if you've printed extra hot (>240C) for a few hours or regular temps (220C) for 500 hours. It gets soft and compresses the filament under pressure. It's the white part touching the heater block. It's very hard to test when not under full pressure (spring and bowden) so sometimes it's best to just replace it. Also if you notice parts of it are very soft (the blacker end where it touches higher heat) then it's too old and needs replacing.

4) Curved filament at end of spool - if you are past half way on spool, try a fresh spool as a test.

5) curved angle feeding into feeder - put the filament on the floor -makes a MASSIVE difference.

6) Head too tight? Bizarrely MANY people loosen the 4 screws on the head by just a bit maybe 1/2 mm and suddenly they can print just fine! Has to do with pressure on the white teflon isolator.

6b) Bowden pushing too hard - for the same reason you don't want the bowden pushing too hard on the isolator.

6c) Spring pushing too hard. Although you want a gap you want as small as possible a gap between teflon isolator and steel isolator nut such that the spring is compressed as little as possible.

7) clogged nozzle - the number one problem of course - even if it seems clear. There can be build up on the inside of the nozzle that only burning with a flame can turn to ash and remove. Sometimes a grain of sand gets in there but that's more obvious (it just won't print). Atomic method (cold pull) helps but occasionally you need to remove the entire heater block/nozzle assembly and use flame. Or soak it in acetone overnight (after removing 90% of the material with cold pull).

8) Temp Sensor bad - even the good ones vary by +/- 5C and bad ones can be any amount off - they usually read high and a working sensor can (rarely) fail high slowly over time. Meaning the sensor thinks you are at 220C but actually you are at 170C. At 170C the plastic is so viscous it can barely get out of the nozzle. You can verify your temp sensor using this simple video at youtube - on you tube search for this: mrZbX-SfftU

9) feeder spring issues - too tight, too loose

10) Other feeder issues, one of the nuts holding machine together often interferes with the feeder motor tilting it enough so that it still works but not very well. Other things that tilt the feeder motor, sleeve misaligned so it doesn't get a good grip. Gunk clogging the mechanism in there.

11) Filament diameter too big - 3mm is too much. 3mm filament is usually 2.85mm nominal or sometimes 2.9mm +/- .05. But some manufacturers (especially in china) make true 3.0mm filament with a tolerance of .1mm which is useless in an Ultimaker. It will print for a few meters and then clog so tight in the bowden you will have to remove the bowden from both ends to get the filament out. Throw that filament in the trash! It will save you weeks of pain

11b) Something wedged in with the filament. I was setting up 5 printers at once and ran filament change on all of them. One was slowly moving the filament through the tube and was almost to the head when I pushed the button and it sped up and ground the filament badly. I didn't think it was a problem and went ahead and printed something but there was a ground up spot followed by a flap of filament that got jammed in the bowden tube. Having the "plus" upgrade or using the IRobertI feeder helps you feel this with your hand by sliding the filament through the bowden a bit to see if it is stuck.

12) Hot weather. If air is above 30C or even possibly 25C, the air temperature combined with the extruder temperature can soften the filament inside the feeder such that it is getting squeezed flat as it passes through the feeder - this is obvious as you can see the problem in the bowden. The fix is to add a desk fan blowing on the back of the printer. Not an issue on the UM2 "plus" series.

13) Crimped bowden. At least one person had an issue where the bowden was crimped a bit too much at the feeder and although the printer worked fine when new it eventually got worse and had underextrusion on random layers. it's easy to pull the bowden out of the feeder end and examine it.

14) Small nozzle. Rumor has it some of the .4mm nozzles are closer to .35mm. Not sure if this is actually true. I'm a bit skeptical but try a .6mm nozzle maybe.

15) CF filament. The knurled sleeve in the extruder can get ground down smooth - particularly from carbon fill. 4 spools of CF will destroy not just nozzles but the knurled sleeve also. Look at it visually where the filament touches the "pyramids". Make sure the pyramids are sharp.

16) Hot feeder driver. I've seen a more recent problem in the forums (>=2015) where people's stepper drivers get too hot - this is mostly a problem with the Z axis but also with the feeder. The high temps means the driver appears to shut down for a well under a second - maybe there is a temp sensor built into the driver chip? The solution from Ultimaker is that they lowered all the currents to their stepper drivers in the newer firmware. Another solution is to remove the cover and use desk fan to get a tiny bit of air movement under there. TinkerMarlin lets you set the currents from the menu system or you can send a gcode to lower the current. Ultimaker lowered the default currents in July of 2015 from 1300ma to 1200ma for X,Y,Z but left extruder at 1250. Other people (I think the support team of a major reseller but I forget) recommend X,Y,Z go down to 1000mA.

M907 E1250

Above sets the extruder max current to the default - 1250mA. So try 900mA. This will only change until next power cycle so if you like your new value and want to save it use M500. You can just put these into an otherwise empty gcode file and "print" this and it will change. Or get tinkergnome marlin! You will wonder how you lived without it: https://github.com/TinkerGnome/Ultimaker2Marlin/releases

M907 E900

M500

filament1.thumb.jpg.536eeea5733a82f2af83084d26ac02a7.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow OK many thanks for your answer, I will check everything.

The thing is at one point everything was fine with the Silver PLA from Ultimaker.

I just made a test print with the Ultimaker Robot provided with the SD card and it went well. It's just with this long flat print that there is a problem.

Could the nozzle be a tiny bit too close to the glass plate?

Anyway thank you for the help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's not too close. If it's too close it still extrudes but so thin it's almost transparent. It *is* possible it's to *far* from the glass. That's basically what it looks like when it's too far but I don't understand how the outer trace is the correct distance yet the infill is the wrong distance. Seems more likely it just stopped extruding after it finished the outside.

The filament may have ground up at the feeder and now it can't extrude at all. But the cause might several of the possibilities above. For example your gnurled teeth are no longer sharp or your teflon isolator has softened. Either of those things or other's above will make sense that some filaments are fine and some aren't. But the ones that are "fine" are probably just barely fine.

For example UM gray might be more viscous and require 20% more pressure to get through the nozzle.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!