Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Feeder reversed after extrusion kit upgrade


Recommended Posts

Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

Hello, I recently installed the extrusion kit upgrade on my UM2 and the feeder now seems reversed. I read on other posts that this is related to needing to update the firmware to UM2+. I tried both UM2 and UM2+ firmware but the feeder still rotates in the wrong direction leading me to think it’s not updating the firmware properly. Is there a way of checking what firmware is installed on my printer to be sure or can I specify can I download the UM2+ firmware and specify it?

Any help would be greatly appreciated. 

  • Link to post
    Share on other sites
    • 3 weeks later...
    • 2 weeks later...
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

    Hi,

    I have the same problem, Cura doesn't update the UM2+ firmware. I'm using the latest version of cura (3.2.1) and running it as an administrator. I have tried also to "factory reset" and upgrade the firmware but nothin changed.

     

    On 26/3/2018 at 2:45 PM, porsche1 said:

    Never could get it to work in the right direction no matter what firmware upgrade I used. So i did a mechanical fix by just turning the extruder upside down. 

     

    To reverse  the filament's flow you have switched the ingres and the exit of the filament in the feeder ? have you done some modifications to it ?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

    I see you found a software fix. Great! I built my um2+ from a kit and it came with an updated aluminum feeder. I was able to remove it and turn it 180 deg. with just some very minor work. I just had to use a 60 deg bit to open a screw hole so the screw head would fit. I don't think I would do the kit again as I had too many problems. Motherboard burned up so I added a 24 v cooling fan, print fans would not work as they were wired wrong. Then after fixing wiring found out fans were defective, after I level bed it says z switch bad but is ok after a powee down and power up. Just too much to deal with for such an expensive machine.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

    @porsche1 Because you mentioned your "kit" a few times:  I hope you are aware that your "UM2+ kit" is not produced nor in any kind related to the Ultimaker company.
    Ultimaker has never produced or sold printers of the Ultimaker2 family as a kit.

    What you probably got is a cheap copy where someone (illegally) painted the Ultimaker brand name on.
    That does not mean that you are evil (as the buyer), but you should keep it in mind if it comes to questions like serial numbers and official support...

    I hope it was not soooo expensive (or you were duped somehow...)

    • Like 2
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

    I bought this before I knew better. My mistake, but live and learn. I just hope with some of the mods that I have made it will work out. Or I will just write it off as an expensive mistake.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade
    On 3/5/2018 at 5:22 AM, The_IMp said:

    Hello, I recently installed the extrusion kit upgrade on my UM2 and the feeder now seems reversed. I read on other posts that this is related to needing to update the firmware to UM2+. I tried both UM2 and UM2+ firmware but the feeder still rotates in the wrong direction leading me to think it’s not updating the firmware properly. Is there a way of checking what firmware is installed on my printer to be sure or can I specify can I download the UM2+ firmware and specify it?

    Any help would be greatly appreciated. 

    Yes, I am having the exact problem, too.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Feeder reversed after extrusion kit upgrade

    Strange. It is now working. What I did was having a factory reset, then upgrade to Ultimaker 2 Extended latest software with an older version of Cura (v15.06.03), then using the latest version of Cura (v3.4.1), all Windows 10... wola! I think this is the way to fixing this problem for now.

     

    One thing to take note of: Upon both upgrades of the firmware requires leveling of the buildplate. This signifies all of the upgrades are fresh.

     

    Hope it helps!

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...