Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Cura 4.0 beta not purging 1st color


Steverc1572
 Share

Recommended Posts

Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

I have noticed that on a 2 color file that the 1st color swap that it does not go to the prime tower and purge the 1st color. It works fantastic on the 2nd swap and on. I have to add a brim large enough to purge all the old color out or it will contaminate the other color on the 1st swap. Has anyone else noticed this problem? This may be specific to a 2 in and one out nozzle. This is on a Creality CR-X.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

Well, we've had no such reports for any of the dual Ultimaker printers, so I'm guessing it's a profile/configuration issue. Since we don't actually maintain the profiles of third party printers (we only check if they don't break anything in Cura, not if they actually produce decent prints), there is not much I can help you with. 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color
    On 1/21/2019 at 2:32 PM, nallath said:

    Well, we've had no such reports for any of the dual Ultimaker printers, so I'm guessing it's a profile/configuration issue. Since we don't actually maintain the profiles of third party printers (we only check if they don't break anything in Cura, not if they actually produce decent prints), there is not much I can help you with. 

    The only problem with that is I installed the exact same profile/configuration in 3.4.1 and it works perfectly. Not sure what has changed and I understand that you concentrate mainly on Ultimaker printers but something has.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color
    On 1/21/2019 at 3:32 PM, nallath said:

    Well, we've had no such reports for any of the dual Ultimaker printers, so I'm guessing it's a profile/configuration issue.

     

    Well, the UM doesn't need to purge the head on color swap, so it is a different problem set. If I read it correctly, he is using a dual-in head with a single nozzle. That would mean it would require more then the math to change, but have different g-code then would be generated with a full dual head machine like the UM

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    I've noticed 3 things impacting CR-X dual printing with Cura 4.0.0 Beta (OSX):

    1) Extruder Start/End Gcode isn't inserted on tool change. My workaround was two post-processing scripts, which is kludgy but works fine. Through trial-n-error I figured out that retraction on Extruder End Gcode needs to be more than -60 mm (Creality recommends -80) and re-priming after tool swap needs to similarly be >+60 (I used +80 again).

    2) The default prime-tower-volume is WAY WAY too small to purge between tools. I had set it to >80 mm3 on each extruder and 90 might be safer. (FYI, I use a 30 mm circular tower). For reference, S3D profiles seem to use 91 mm3.

    3) the tower often topples over so I use a brim whether I need it or not for the tower.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    i have a bit different issue, then the part are in same color for more layer (for example, red), cura  every layer go to prime tower, use grey color, then red color (a bit, not enought to clean) then go to the object with dirty red.. 

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    Increase "Prime Tower Minimum Volume" to > 80 (I recommend 90) on all extruders.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    it looks like cura needs a mixing nozzle setting, the best work around is to print a skirt or brim with the second color and use that as the first purge. or use repetier, I havnt tried slic3r.

    Edited by krottink
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    it looks like cura needs a mixing nozzle setting, the best work around is to print a skirt or brim with the second color and use that as the first purge.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 4.0 beta not purging 1st color

    it looks like cura needs a mixing nozzle setting, the best work around is to print a skirt or brim with the second color and use that as the first purge.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...