Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update


gkoginov
 Share

Recommended Posts

Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

I've updated the firmware over the air as instructed - first with a "stepping stone" version and then to 5.2. 
After the update the printer appears to have an issue where after about 3-5 minutes the screen gets bugged and the printing doesn't work. I've attached a picture of what the screen looks like.
We've tried to start the printing and as soon as the screen goes into this mode the printer just freezes.

 

I've tried to re-install the firmware from USB but I get the same issue.
Any clue how to fix this? Can I downgrade to a lower, more stable firmware version?

IMG_20190322_133321.jpg

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    I also used the stepping stone firmware to get to 5.2.  Mine has the bugged screen which seems to drift along the X and wrap around like the above picture.  My printing still works, however every once in a while during a print it will pause for a few seconds and keep extruding in one spot making a bump, like there is some contention for resources and it just derps out.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    We are fixing an issue where on some printers the screen is rotated, but there the screen is rotated a few seconds after boot. The issue people report here is new to me.

     

    Can a few of you people mail me the log files?

    Use the 'Dump logs to usb' from the maintenance menu. And send me the files through the 'Message' button at the top of my profile page here on this forum.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    I can't see a way to dump logs to usb when the screen doesn't work.  Is there another way to find the logs through SSH?

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    Will the logs still contain relevant data if I restarted after the problem happened but before I dumped the logs?

    Edited by Abrasive
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    If you can get your printer to dump the logs from the menu, then it will dump logging data from the last 5 reboots, or up to a maximum total size. Whichever comes first. So yes, even after a reboot the log dumps are valuable.

     

    If you can't dump from the menu, then there are two other options:

    - The web interface (shows a shorter list of logging data but is still helpful)

    - SSH: journalctl -n 20000 --no-pager > dump.txt

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    Thanks to all people who sent me the log files!

    For the WiFi not working we found a problem at startup where two modules are loading in a wrong order. The network connection manager (ConnMan) is supposed to reset the WiFi electronics, but the software to toggle the USB power is not loaded yet. This requires a software update that we are working hard on and want to combine with the other most pressing issues.

     

    The stalled printers is something we are still investigating. Log files for this are still welcome.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Ultimaker 3 5.2 FW - device gets stuck after the latest update

    I recently moved and this started to happen on my Ultimaker 3.     Prior to moving I use to always print over ethernet.    In my new office I setup to print over Wi-Fi.    Printing over Wi-Fi causes this problem both for the screen glitch and the random pauses during printing.   Within seconds of the print head centering and preparing to print over Wi-Fi the screen glitches.    After taking things apart and cleaning, performing a factory reset, uploading firmware again, the problem persisted.  On a hunch after reading this thread that it might be tied to printing over Wi-Fi, I attempted to print from a USB stick with success.   So the issue appears to be tied to enabling Wi-Fi.    

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...