Jump to content
savak001

Heated bed over heating

Recommended Posts

Posted · Heated bed over heating

Hi all

 

I've an over heating bed that just keeps on heating at the start of a print cycle.

The print will start if I manualy set the bed temperature to zero.

The bed can be held steady by manualy setting it from the from panel.

The bed stays cold when printer first switched on.

The hardware checks out ok with a multimeter, element reads zero ohms, sensor reads 100 ohms, no errors reported on front panel.

So what's going on?

 

Advice welcome.

 

Regards

graeme

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Heated bed over heating

What do you have as settings in cura? and what material are you using? Does this happen with just one gcode or with everything you print? could you maybe share a gcode that you use?

Edited by Job_van_gennip
Read wrong

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

It's not a cura nor a material nor a g-code related problem becaus in my original post it points to hardware.

It seems the standard power supply, UK, is not up to supplying the extra power needed for the E3D Volvano hot end.

One of our suppliers indicated the power supply issue, it's one thing I hadn't considered. The original power supply is 9.7 amp so goning to try a 12.5 amp because the Volcano uses a more powerful heater element.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Heated bed over heating

informatin was wrong update to follow.

Edited by savak001

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

OK I have now restored the printer to it's original standard state, latest firmware and oslon block.

  • with the hot end set to 100c it remains around the set temperature
  • with the heated bed set to 40c it remains around the set temperature
  • a PID autotune on the hotend set to 150c a 'temperature too high error is shown

Could you please give me your views and advice on this.

 

Regards

Graeme

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

I think an important thing to know to be able to maybe help you would be to know wich printer you have and wich firmware it is running.

Are every parts of your printer originale parts or have you made repaires / mods on it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

And can you print now or do you get an error?

Forget PID tuning, it never worked very well and it is not really needed. The default values are ok for original parts. 

 

Have you done a factory reset after installing the stock firmware? If not do that and setup again. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

It's an Ultimaker 2, factory reset done, latest firmware, not sure which version, installed through Cura.

Upgraded with Titan extruder from E3D, E3D PT100 temperature sensor, Olson Block and BuildTak bed kit using the standard UM heated bed.

Everything else is stock.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

Did you allready check the connections of everything on both mainboard side and heated bed / cartridge side?

If the contact is a little bit loose it can be ok at ambiant temperature but cause problems when heated up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Heated bed over heating

Sorry about the late reply.

 

I have thoroughly checked the printer.

Here is the current status, UM2 original except for the Buildtak base in place of the glass bed. Latest Ultimaker firmware uploaded from Cura 4.3.x. It prints as it should, no temperature over shoot.

I reloaded the E3D volcano and tried printing with PLA settings and every thing went ok.

 

What I want to do is to have a system to print at higher termperatures in a controlled enviornment with a hood and door with extraction for ABS etc. This is where the Tinkergnome firmwarecome in as before compiling I can set the maximum temperature and reduced build area with the E3D volcano hotend.

Any recommendations to achive this are greatly appreciated.

 

Regards

Graeme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!