Jump to content
V3DPrinting

Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

Recommended Posts

Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

Hi since 4.4 I have a couple of issues linked with the usage of projects (it's my usual way of working).

 

I have created a dummy project with the following materials and settings (dual extrusion with Nylon and PVA)

 

UM3E_Support extrudeur QR 3.3mf

331471121_Capturedcran2019-11-2912_49_44.thumb.png.f7bc06d1365136617674b559325613c8.png682953979_Capturedcran2019-11-2912_47_22.thumb.png.0dade67add5a45fb556958ad53fd51d8.png891778459_Capturedcran2019-11-2912_47_31.thumb.png.8ecbcf45d5cc0810344d2c779f8624bf.png849948251_Capturedcran2019-11-2912_44_54.thumb.png.b3f14180b9bc87795b5e298da3737389.png

484749979_Capturedcran2019-11-2912_47_00.thumb.png.757574bb420ef558f4c6f66c0ce84498.png

781687786_Capturedcran2019-11-2912_51_09.thumb.png.cf4ef86825c2ad432b2f27d283971bf6.png

 

First issue

 

When opening the project previously created on Cura 4.4, and updating the materials / profiles, PVA material is declared incompatible with the configuration.

Though is has been created a couple of minutes ago and no changes made to Cura.

 

630941453_Capturedcran2019-11-2912_53_59.thumb.png.1c0e5f9254bf7775d88130b629296f96.png1608419650_Capturedcran2019-11-2912_51_40.thumb.png.699b1433bcbd82390676d47738bbe970.png

 

The material have been updated with wrong properties.

This issue appears quite often

 

Second issue

 

Again, opening the same project will load wrong parameters for the material 1 (I didn't made the tests on material 2)

 

2068576306_Capturedcran2019-11-2913_12_25.thumb.png.f26f088bdaa658162016ccfbe80080da.png263134833_Capturedcran2019-11-2913_12_19.thumb.png.ce3232a34e3f89a0634d67132cbd4e01.png

 

These settings are in fact the default one for the Generic Nylon from which the custom material has been created.

 

With these two issues, projects are now useless, as you either f...k up the configuration or need to recheck every thing.

 

Too many bugs since 4.3 release ... developers team should concentrate on bug fixing and non regression instead of introducing new features every couple of weeks.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

It could also be an issue with the sidebar plugin. I've just tried to load your project twice, and it works as expected.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects
7 minutes ago, nallath said:

It could also be an issue with the sidebar plugin. I've just tried to load your project twice, and it works as expected.

 

Hi Nallath

 

I just uninstalled the SideBar GUI Plugin and relaunched Cura

 

378929929_Capturedcran2019-11-2913_39_37.thumb.png.49a9fbe276a3177b21abad2eb3c70060.png

 

I opened the initial project, updating material / profiles and the issue #2 is still there. My material settings have been reverted to the default generic material

 

1877074904_Capturedcran2019-11-2913_39_19.thumb.png.d5ab4486923358c8ef359bebc727ea76.png

 

I've opened the project a second time, with the same results.

 

So the bug seems to be inside Cura project management

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

Hey @V3DPrinting , I'm really sorry about this. 

 

I remember you from Github - I have a feeling this is related to this: https://github.com/Ultimaker/Cura/issues/6731 because you encountered this issue. Now the 4.4 may be behaving weird because of it. @nallath actually already has a fix for this, but we have to fully test it first. 

 

Is it ok if you send me the 4.3 config folder for now? 

 

Same as @nallath I also cannot reproduce the issue when I load the project file you attach. But - I want to eliminate any upgrade-related issues. Thus, I would like to get your 4.3 config folder to be sure that it's only because of the GH issue 6731. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

Hi @territerriterri

 

I also have the issue you've mentioned. I'm the author of it.

 

I have made a fresh install of 4.3 before making this thread, just importing materials and profiles from my previous 4.3 version. So no upgrade done for that one, then upgraded to 4.4.

 

I don't have anymore the 4.3 folder inline because I am reverting to 4.2.1 at the moment.

 

Here's my 4.4 folder https://www.dropbox.com/sh/y0gdmw76onfw8h4/AACLe6B-PLjHSUYYizYOPWRUa?dl=0

 

I need to restore the 4.3 folder from my TimeMachine backup and will post it right after.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Cura 4.4 Multiple serious issues with projects

Good to know. Thanks

 

For the moment, I've reverted back to 4.2.1 which doesn't have the issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!