Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
  • Sign Up
magnetar68

Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

Recommended Posts

Posted · Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

My Ultimaker S3 has been printing great for months now.  I did several prints last week without issue. Yesterday, one of the prints automatically paused with the printer reporting that filament was not flowing. I restarted the print a few times with different filaments, but I kept getting the error. This morning, I cleaned out the feeders and did hot and cold cleaning pulls on both print heads. I was hoping that would resolve the issue, but, unfortunately, it did not: my first print after the cleaning got the same error. 

 

I turned off the Flow Sensor in Settings and resumed the print and everything seems to be printing fine.  Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

I spoke to Support. I am going to trying drying the PVC PVA and fix the tension issue I said in my other post. 

Edited by magnetar68

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

PVA which has absorbed too much moisture can cause such issues, had it also 2 times. After drying the spool it was working again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

All good now.  I fixed the tensioner preset, cleaned the printer heads, and dried the filament for 4 hours at 45C and I got a good 16 hour print with PLA and PVA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S3 Flow Sensor Issues?

I would personally dry PVA for a good 8-10 hours if you have had problems with that spool, it takes in so much water so fast that it needs a real good dry.

 

I would also look into getting a dry box or something to store the PVA in even why you print, the polybox is good for this. I personally use breakaway myself now with PLA because i don't have a problem with what i print needing support in places i can not get to, so i print with supports as PLA and the floor and roof of the supports with Break away.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Our picks

    • Talking additive | The 3D printing podcast
      Why should we be the only ones asking questions? Join us and ask Jabil all your questions on September 22nd 5pm CET
        • Like
      • 2 replies
    • Ultimaker masterclass: Optimizing your Ultimaker Cura workflow
      Save your seat for either broadcast on September 23.
      What will you learn?
      · Best practices for iterative print preparation and every lesson you should learn from each print
      · The right way to use per-object settings and when they are most useful
      · Easy-to-use resources for anyone who wants to develop their own printer definitions, plugins, or print profiles
      · How to optimize print profile settings and whether to “keep” or “discard” changes
      · When is the right time to export your drawing from CAD? (Based on Ultimaker Cura’s surprising power as 3D control software)
      · And a whole lot more tips and tricks!
       
      How can I join?
      This free masterclass will take place twice:
      1. 11am CEST (5pm SGT, 5am EDT)
      2. 5pm CEST (11am EDT, 8am PDT, 11pm SGT)
        • Like
      • 0 replies
    • Do you use 3D printing at work? Let us know
      It doesn't matter if you are using 1 Ultimaker or 10, there is inspiration in everything. We're looking for ...
      • 1 reply
×
×
  • Create New...