Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Weird slicing issue


rwalker43
 Share

Recommended Posts

Posted · Weird slicing issue

I'm using Cura 4.11.  I created a model in Fusion 360, which is a platform with text horizontally on the top.  When I slice the model in Cura and look at the layer view, the model has a total of 43 layers.  The text begins printing at layer 30, however, Cura starts part of the text at layer 27!!  When viewed in the slicer, this appears as two little dots.  When the model is printed of my Ender 3 Pro, the surface of the print has irregular lines between the edge of the print and those dots.  The text I am printing begins with an uppercase M.  Those two dots line up with the top of the verticals of the letter.  Any suggestions?  I have printed this model using Prus Slicer, but not had this issue.  Any help or direction would be greatly appreciated!

Layer 27.jpg

Layer 43.jpg

Print.jpg

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Weird slicing issue

    If you can share the model use the "File/ Save Project" command in Cura and post the 3mf file here.

     

    Off topic, that top layer is under-extruded by 10% or so.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Weird slicing issue

    In the "Top/Bottom" settings - set the "Skin Removal Width" to 0.1.

    Cura is removing the "skin" from under the letters where the letters are wide enough that the "skin removal width" would apply.  If you look close you'll see that the "M" in particular has wider parts at it's points.

    For a comparison - set the "Skin Removal Width to 2.0 and see what happens.

    Edited by GregValiant
    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Posted · Weird slicing issue

    Thank you!!  This seems to have resolved the issue!  It was making me nuts!  Great explanation of the issue and the resolution!  Trying the print now!

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Weird slicing issue

    Thank you!!  This seems to have resolved the issue!  It was making me nuts!  Great explanation of the issue and the resolution!  Trying the print now!  SUCCESS!!!  Thanks again!

     

    GoodPrint.jpg

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted (edited) · Weird slicing issue

    Experience with such things.  These on my single extruder printer.  The windows and curtains on the trailer/sleigh were glued on.

    DSCN2660.thumb.JPG.57738c6fb225aa37d74ae68aabf618a4.JPG

    Edited by GregValiant
  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • Ultimaker showcase | April 2022 | 4pm CEST | 10am EDT
        I'm excited because I've personally produced this showcase event, so if you are curious what else I'm up to nowadays, come check it out and say hi in the chat! It would mean a lot! 
          • Thanks
          • Like
        • 4 replies
      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 11 replies
    ×
    ×
    • Create New...