Jump to content

Cura 5.4 toolpath issues in some layers.


Go to solution Solved by Slashee_the_Cow,

Recommended Posts

Posted · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.

Hi to all

 

I have some strange behavior with Cura 5.4 when slicing a model : some tool paths are not correct.

 

Model has no flaws (being wrapped under Fusion 360 to be sure)

image.thumb.png.aa4f3a5920f009b5fa30df2bd565bb65.png

 

Model have some sub meshes due to custom supports created as a part + modifier.

 

Preview and printed parts exhibit some deviations from the 3D model in some layers

Capturedecran2023-07-11a10_44_05.thumb.png.e4547c45f225863f6aa5d5e2c1e52e18.pngCapturedecran2023-07-11a10_43_55.thumb.png.40935d70ed82124d63c27c4082f4663c.png

 

No way to get rid of these flaws, that are not present in the model.

Here's the project file

 

EW50_STL_Fixed.3mf

 

Slicing the same model with the same parameters (when applicable) under Cura 5.1.1 is fine. But Tree supports are huge and lower quality.

 

image.thumb.png.28b9d99688bdcce55502ea80989addba.png

 

Looks like a bug ?

 

Thanks for your feedback.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.

    Hi again

     

    I have also some slicing errors on another model. Mesh is also fine (STL has been created from Fusion 360 / Solid modeling and then rebuilt with Meshmixer to be sure there is no errors).

     

    The model is a continuous extrusion of a profile in these areas, so it shouldn't have any shifting.

     

    There is some sort of layer shifting, but in Cura. It happens with Cura 5.3 and 5.4.

     

    image.thumb.png.42bfe50677d0dc0f4d98cf7c3ad5471f.png

     

    Here's the project file

     

    EW50_Support_Tablette_10_in_V3_Fixed.3mf

     

    Thanks for your help

     

    Best

     

  • Link to post
    Share on other sites

    • 2 months later...
    Posted (edited) · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.

    @ Ulitmaker Support Team

     

    I am digging out that topic which hasn't been answered by the community as I have again the issue with different projects with Cura 5.4

     

    I would emphasis on the fact that the meshes don't have any reported issues from Cura or Fusion360 or Meshmixer.

    Fixing them (wrapping or rebuilding) does not change any of the results below.

     

    Here's the first project file.

     

    EW50_1-25x-behuizing. x4.3mf

     

    Sliced with Cura 5.4, there are some tool path issues (same issue on each part)

     

    Capturedecran2023-09-29a14_29_14.thumb.png.5e3788cde6b862f8d1661c489ee3bf00.pngCapturedecran2023-09-29a14_28_51.thumb.png.30f874d932e27abcc78931077a29a622.png

     

    Same project sliced with Cura 5.3.1, no issues at all.

     

    image.thumb.png.aa4b7d33046866d9bc78ca804c690737.png

     

    Here's the second project file

     

    EW50_2-25x-deksel-original.3mf

     

    The tool path issues with Cura 5.4

     

    Capturedecran2023-09-29a14_40_01.thumb.png.d4c337e702458e95a86e78dea0ca4c60.pngCapturedecran2023-09-29a14_39_47.thumb.png.19e11a692dcc7e3cb1bf2e7f3b7011fa.pngCapturedecran2023-09-29a14_39_14.thumb.png.4626d7e196c4f6e24079c292d6a4f772.png

     

    And the correct slicing with Cura 5.3.1 ....

     

    image.thumb.png.d4351f096a33a8f411a332064acd7cbd.png

     

    This issue is critical as Cura 5.4 can no longer be trusted with some basic issues, though tree supports are a major advantage.

     

    Can you please have an urgent look at this issue ?

     

    Edited by V3DPrinting
  • Link to post
    Share on other sites

    • Solution
    Posted · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.
    13 hours ago, V3DPrinting said:

    This issue is critical as Cura 5.4 can no longer be trusted with some basic issues, though tree supports are a major advantage.

     

    Can you please have an urgent look at this issue ?

     

    It's already well known that Cura 5.4 has some slicing bugs. I'm pretty sure it's near the top of their to-do list.

     

    Sometimes the problem can be mitigated by going into the print settings, Mesh Fixes > Maximum Resolution. 0.5mm is a good place to start and if that doesn't work try going down in 0.1mm increments, but this workaround can't be relied upon to work.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.
    6 hours ago, Slashee_the_Cow said:

    Sometimes the problem can be mitigated by going into the print settings, Mesh Fixes > Maximum Resolution. 0.5mm is a good place to start and if that doesn't work try going down in 0.1mm increments, but this workaround can't be relied upon to work.

     

    @Slashee_the_Cow Thanks for the tip. I'll have a try on my current project.

     

    As I'm running a business, for day to day work, I need to rely on a slicer which doesn't have these flaws.

     

    I will have a look at the issue on Github.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Cura 5.4 toolpath issues in some layers.

    @Slashee_the_Cow I saw that the issue is related to the bridge settings, and the trigger is the max resolution.

     

    Thanks for the valuable tip.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • UltiMaker Cura 5.4 stable released
        The full stable release of UltiMaker Cura 5.4 is here and it makes it easier than ever to remove brims and supports from your finished prints. UltiMaker S series users can also look forward to print profiles for our newest UltiMaker PET CF composite material!
          • Like
        • 58 replies
    ×
    ×
    • Create New...