Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
Sign in to follow this  
denkol

Extruder/nozzle lijkt verstopt

Recommended Posts

Sinds korte tijd is het nagenoeg onmogelijk om nieuw filament te laden in mijn U2. Ik print met namen alleen PLA met een temp. van 215 graden. Op de een of andere manier lijkt het wel of de nozzle is verstopt. Als ik de temperatuur veroog naar 230 graden komt er wel materiaal uit, echter doordat de temp te hoog is, is de structuur van het uitgespoten materiaal niet goed. (toch geen verstoppen dus?)

Heb verschillende soorten filiament geprobeerd maar echter zonder succes.

Heb de gehele extruderkop al uit elkaar gehaald om te kijken of er obstructies aanwezig zijn. Hier geen bijzonderheden aangetroffen.

Wat zou ik nog kunnen proberen? Waarom komt er geen materiaal uit!!!!

O ja, ook de feeder achterop de U2 heb ik schoongemaakt. Mocht helaas ook niet baten.

Alvast bedankt voor uw reactie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het verhogen van de temperatuur zorgt er voor dat het plastic een stuk dunner word, vandaar dat het bij een (kleine) verstopping vaak wel uit de nozzle komt.

Waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb gehad is de zgn 'atomic' methode. Verwarm de kop tot 260 graden, laat afkoelen tot +- 60 graden en trek dan het materiaal er uit. Vaak blijft er dan een enorme hoeveelheid rotzooi aan het fillament zitten, wat je er vervolgens af kunt knippen.

Maakt de machine overigens een tikkend geluid als deze print? Als de motor de draad niet aan kan voeren, dan gaat deze 'stappen overslaan' wat een tikkend geluid geeft. Een andere mogelijkheid is dat hij gaat 'graven'; hij vreet dan een stuk uit het PLA.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de tip.

De machine maakt inderdaad een tikkend geluid als deze probeert het filament te transporteren. Aangezien het materiaal niet door de kop heen komt blijft hij tikken en uiteindelijk (als ik het proces niet tijdig afbreek) gaat het transportsysteem inderdaad in mijn PLA draad zitten "graven"

Maar goed ik ga je advies eens opvolgen en kijken of het positief uitpakt.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laat maar horen of het gewerkt heeft. We zijn overigens al op de hoogte van het probleem en hard aan de slag om een oplossing te vinden zodat het bij niemand meer voorkomt (het komt nu bij een percentage van de machines voor).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Nallath,

ik heb je tips uitgeprobeerd, echter zonder succes.

Heb de gehele printkop uit elkaar gehaald om eens goed te kijken waar zich die obstructie voordoet. Hoewel er wat afgekoeld materiaal zich bevind in de nozzle kan ik verder gewoonweg niets vinden. Heb ook al met een infraroodthermometer gekeken of de temperatuur juist was. Ook daar niets kunnen vinden.

Zou ik met een 0.4 boortje in de nozzleuitlaat kunnen vroeten om eventueel oud restmateriaal te verwijderen?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou een 0.35 pakken. 0.4 Kan iets te groot zijn. Extrudeert de machine op 260 graden wel? Het kan ook het telfon tussen stukje zijn, daar hebben we problemen mee gehad (Deze is bij nieuwere machines nu ook gemaakt van glasgevuld teflon ipv gewoon teflon). Om dat te vervangen zou je contact op moeten nemen met support.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

Terms of Use Privacy Policy