Jump to content
denkol

Extruder/nozzle lijkt verstopt

Recommended Posts

Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Sinds korte tijd is het nagenoeg onmogelijk om nieuw filament te laden in mijn U2. Ik print met namen alleen PLA met een temp. van 215 graden. Op de een of andere manier lijkt het wel of de nozzle is verstopt. Als ik de temperatuur veroog naar 230 graden komt er wel materiaal uit, echter doordat de temp te hoog is, is de structuur van het uitgespoten materiaal niet goed. (toch geen verstoppen dus?)

Heb verschillende soorten filiament geprobeerd maar echter zonder succes.

Heb de gehele extruderkop al uit elkaar gehaald om te kijken of er obstructies aanwezig zijn. Hier geen bijzonderheden aangetroffen.

Wat zou ik nog kunnen proberen? Waarom komt er geen materiaal uit!!!!

O ja, ook de feeder achterop de U2 heb ik schoongemaakt. Mocht helaas ook niet baten.

Alvast bedankt voor uw reactie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Het verhogen van de temperatuur zorgt er voor dat het plastic een stuk dunner word, vandaar dat het bij een (kleine) verstopping vaak wel uit de nozzle komt.

Waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb gehad is de zgn 'atomic' methode. Verwarm de kop tot 260 graden, laat afkoelen tot +- 60 graden en trek dan het materiaal er uit. Vaak blijft er dan een enorme hoeveelheid rotzooi aan het fillament zitten, wat je er vervolgens af kunt knippen.

Maakt de machine overigens een tikkend geluid als deze print? Als de motor de draad niet aan kan voeren, dan gaat deze 'stappen overslaan' wat een tikkend geluid geeft. Een andere mogelijkheid is dat hij gaat 'graven'; hij vreet dan een stuk uit het PLA.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Bedankt voor de tip.

De machine maakt inderdaad een tikkend geluid als deze probeert het filament te transporteren. Aangezien het materiaal niet door de kop heen komt blijft hij tikken en uiteindelijk (als ik het proces niet tijdig afbreek) gaat het transportsysteem inderdaad in mijn PLA draad zitten "graven"

Maar goed ik ga je advies eens opvolgen en kijken of het positief uitpakt.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Laat maar horen of het gewerkt heeft. We zijn overigens al op de hoogte van het probleem en hard aan de slag om een oplossing te vinden zodat het bij niemand meer voorkomt (het komt nu bij een percentage van de machines voor).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Hi Nallath,

ik heb je tips uitgeprobeerd, echter zonder succes.

Heb de gehele printkop uit elkaar gehaald om eens goed te kijken waar zich die obstructie voordoet. Hoewel er wat afgekoeld materiaal zich bevind in de nozzle kan ik verder gewoonweg niets vinden. Heb ook al met een infraroodthermometer gekeken of de temperatuur juist was. Ook daar niets kunnen vinden.

Zou ik met een 0.4 boortje in de nozzleuitlaat kunnen vroeten om eventueel oud restmateriaal te verwijderen?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Ik zou een 0.35 pakken. 0.4 Kan iets te groot zijn. Extrudeert de machine op 260 graden wel? Het kan ook het telfon tussen stukje zijn, daar hebben we problemen mee gehad (Deze is bij nieuwere machines nu ook gemaakt van glasgevuld teflon ipv gewoon teflon). Om dat te vervangen zou je contact op moeten nemen met support.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Herkenbaar probleempje met de Extruder/Norsel.

De oplossing die hier al gegeven word werkt inderdaad wel bij mij.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Dit is wel een vrij oude thread waar je op reageert nu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Ach, dat geeft allemaal niet. Hopelijk is er ook nog genoeg recents en interessants te vinden :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Hey, OK het is dan wel een oude post maar ik zit hier al een tijd met hetzelfde op mijn U2 issue en de atomic clean lijkt niets op te lossen (probeerde met Polycarbonaat)....

Pirnt getest met PLA, ABS van diverse leveranciers + diktes 2.85 en 1.75 van en Polysmooth

 

Van bij het begin van de print komt  er meer een soort stippellijn uit op de plaat eImage1825312682.thumb.jpg.1129cdeea6c32e4b225b736161f2b057.jpgn om de 6 seconden heeft de toevoer een hik ...  filament is dan ook niet meer mooi rond en ook toevoer lijkt niet OK dus geen prints meer mogelijk . ook een print van een paar uur lijkt dit niet op te lossen... hmmm Mbt de teflon ..over welk stukje gaat dat precies of zijn er nog andere oorzaken gekend? 

MOV_0004.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Extruder/nozzle lijkt verstopt

Schroef er maar een nieuwe nozzle in. Ik heb dat ook een keer meegemaakt en van alles geprobeerd. Nieuwe nozzle er in en probleem opgelost. Verder zou ik de extruder ook maar even open maken en goed schoon maken. Mocht je de nozzle niet willen of kunnen vervangen, dan een speciale naald gebruiken die bij sommige andere merken 3d printers wordt meegeleverd (acupunctuur). Eerst via het menu de nozzle op de hoogste temperatuur opwarmen (270 graden ?) dan het eventuele nog aanwezige filament samen met de teflon buis verwijderen. Nu met wat gepruts de naald er door voeren. Soms heb je meerder pogingen nodig. Wanneer de naald er doorheen gaat kun je met polycarbonaat filament met de hand proberen of het er doorheen wil. Dan nog de cold pull methode en uiteindelijk alles weer in elkaar zetten en liefst met polycarbonaat filament een flink stuk laten extruderen. De nozzle is pas schoon wanneer er een rechte streng uit komt. Als het afbuigt direct uit de nozzle dan zit er nog steeds vuil. Verder kun je nog controleren of het verwarmingselement in de kop wel goed vast zit. Dit geeft bij alle merken printers dezelfde problemen.

Edited by rien1959

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 86 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!