Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
Sign in to follow this  
leon-knook

Filament aan elkaar lassen

Recommended Posts

Dit weekend eindelijk eens tijd voor wat experimenten i.p.v. iets bouwen of een verplicht model. Ik heb PLA stukjes aan elkaar gelast met een soldeerbout. Beide einden verhitten en zo snel mogelijk tegen elkaar drukken.Dit gaat prima. XT en PLA gaat niet samen omdat er andere smeltpunten zijn, dus zoveel mogelijk het zelfde materiaal gebruiken. Zorg er voor dat de draad op het punt van de las nooit dikker is, waarom is wel duidelijk denk ik. Tijdens het printen krijg je vloeiende overgangen en je kunt in 1 keer doorgaan zonder de machine te stoppen voor een wissel. Het lassen kan ook handig zijn als je voor een rol net te kort komt voor een job. In de afgelopen maanden heb ik al heel wat korte eindjes verzameld :wink:

sml_gallery_36494_1416_17948.jpg

sml_gallery_36494_1416_2309719.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ach ja ik ben echt aan het klooien. Ik blijk om een of andere reden een map met afbeeldingen te hebben weggegooid die gelinkd staat naar het forum. Ik ga er mee bezig. Bedankt voor de tip!

Ik heb alle images maar geupload naar de gallery van dit forum, dat is uiteindelijk de makkelijkste manier, alles op 1 plek. Ik moet nog wel wat postings repareren :sad:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

er heeft een of andere spanjaard een indiegogo campagne succesvol gelanceerd en heeft een filament fuser gemaakt.. ben zelf ook al flink met lassen aan de gang geweest, maar dit is stiekem wel erg interessant.. 61 euro voor een kant en klaar apparaat.. heb er eentje besteld..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korneel: ik heb het geprobeerd en het leek te werken maar m'n nozzle was te ver heen.

Wat die fuser betreft, ik kan me door omstandigheden bitter weinig met 3d printen bezig houden. Dat ding ligt momenteel dan ook stof te verzamelen.

Ik zal hem de volgende Ulti-Eve sowiezo meenemen, zullen nog wel geinteresseerde partijen zijn.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vind t overigens wel knap om m echt stuk te krijgen.. heb er ook echt al heel veel mee geprint en 1 pas echt stuk gekregen (pfte insulator is er in "leeggelopen") de rest was altijd te redden met een flinke vlam erop, leegbranden, daarna terugplaatsen en met atomic pull schoonmaken...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

korneel "stuk" is hij niet denk ik, maar ik kreeg er - ondanks een keer of 5 "pullen" - geen deftige printresultaten meer uit.

Leek me gewoon minder moeite om er de andere op te zetten, had dan toch een reserve liggen :)

Ik heb er daarna wel met de vlam etc op- en ingezeten maar heb niet het gevoel dat hij echt schoon te krijgen is.

Alleen heel dat shoulder gedoe dat afgesleten lijkt, lijkt me wel nefast voor enige toekomstige test...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik ben wel even benieuwd wat je met shoulder bedoeld?

mijn buurman is tandtechnicus.. die heeft o.a. heel mooie kleine "zandstraal kamertjes".. mini kamertjes met mini zand om protheses mee voor te bereiden.. ik zit te denken daar mijn nozzles doorheen te jagen nadat ze "op" zijn en ze een tweede leven te gunnen..

mocht je van je filament fuser afwillen, neem ik hem graag over!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shoulder = het plat stuk onderaan de nozzle dat wordt gebruikt om de plastiek "uit te smeren" als je je nozzle uitboort moet je ook zorgen dat je een nieuwe shoulder creëert door dat ding wat korter te schuren anders duwt het je plastiek gewoon omhoog tegen de schuine kant van de nozzle ipv aan te drukken tegen de buildplate.

En wil je 2 van die fusers dan? Want je had er toch een besteld? :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Our picks

  • Ultimaker Cura | a new interface
   We're not only trying to always make Ultimaker Cura better with the usual new features and improvements we build, but we're also trying to make it more pleasant to operate. The interface was the focus for the upcoming release, from which we would already like to present you the first glance. 
    • Like
   • 86 replies
  • "Back To The Future" using Generative Design & Investment Casting
   Designing for light-weight parts is becoming more important, and I’m a firm believer in the need to produce lighter weight, less over-engineered parts for the future. This is for sustainability reasons because we need to be using less raw materials and, in things like transportation, it impacts the energy usage of the product during it’s service life.
    • Like
   • 12 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!