Jump to content

highlea

Member
  • Content Count

    20
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by highlea

  1. highlea

    Qashqai Bin

    Version 1.0.0

    18 downloads

    This is a bin to fit in the door pockets of a MK1 Nissan Qashqai (2007-2013) The bin is primarily designed for the front door, to fit where a drink bottle is intended to go. It will also fit the back door. The Qashqai has nowhere to put sweet papers and other small pieces of litter, hence this bin. I printed this in black PLA on my UMO with a layer thickness of 0.25.
  2. I am now using the 'Printing Temperature - Initial Layer' parameter, so the extruder heat-up line can be changed to: M109 S{material_print_temperature_layer_0}
  3. I subsequently read it into Word and it formats to a readable form.
  4. Thanks, I have found it. Is there not a published list giving these parameters in an easily readable form. The 'fdmprinter.def.json' is very difficult to read, especially in Notepad. Don't know if any other text editors format it in a more readable form.
  5. Can anyone point me to a list of the Cura parameters that can be included in start/end code for G-code. e.g. {material_bed_temperature} I specifically want the term used for 'Initial layer temerature' Thanks Colin
  6. Thanks, that works perfectly. Here is my start code for reference: T0 ;Switch to the 1st extruder M104 S0 ;switch off nozzle 0 T1 ;Switch to the 2nd extruder M190 S{material_bed_temperature} ;Set bed temp and wait to reach temp M109 S{material_print_temperature} ; Set extruder temp and wait to reach temp G4 S20 ;Wait for extruder temp to stabilise G21 ;metric values G90 ;absolute positioning M107 ;start with the fan off G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops G28 Z0 ;move Z to min endstops G1 Z15.0 F9000 ;move the platform down 15mm G92 E0 ;zero the extruded length G1 F200 E15 ;extrude 15 mm of feed stock G92 E0 ;zero the extruded length again G1 F9000 ;Put printing message on LCD screen M117 Printing... I have also used this code when using the first extruder, but with the nozzle numbers reversed in the first 3 lines. Note that I have added a pause (G4 in line 6) to allow the extruder temperature to stabilise, and increased the length of the priming extrusion.
  7. Hello I also have a problem with the code ahead of the 'start code' My machine is a UMO with heated bed and dual extruder. I use the nozzles to keep different materials loaded, rather than as dual extrusion. I also need to keep the working area at maximum, so have created a single extruder machine that uses the second nozzle. However, the code at the top (shown in bold): ;FLAVOR:Marlin ;TIME:18013 ;Filament used: 7.09843m ;Layer height: 0.15 ;Generated with Cura_SteamEngine 3.4.1 M190 S60 M104 S210 M109 S210 M82 ;absolute extrusion mode G21 ;metric values G90 ;absolute positioning ...seems to get both nozzles to heat up. How can I stop this code being written? Thanks, Colin
  8. Hello Just loaded Cura 3.3.1 and find that PETG is missing from the materials list. Was there in 3.2.1 Is this an omission, or deliberately removed? How do I get this profile back? Thanks Colin
  9. I am using Cura 15.02 and an Ultimaker 2 Extended with the following speed settings: Print speed: 60 Travel speed: 150 Bottom Layer speed: 30 Infill speed: 100 Top/bottom speed 30 Outer Shell speed: 50 Inner Shell speed: 80 Material is ABS and using a 0.8mm nozzle with 0.2mm layer thickness and infill set to 100%. When I watch the print, the infill looks slower than the inner shell speed. Has anyone else seen this problem? Thanks Colin
  10. Hello Just had the same problem and tried using defined reference systems but did not work. Finally discovered that you need to tick the following box in the STL output options window.: 'Do not translate STL output data to positive space' I also had a defined coordinate system selected, but think it should work with the default.
  11. highlea

    Wolfbite

    Wolfbite is brilliant for use with ABS It has solved all my adhesion problems and provided you allow the bed to cool below 30deg the parts come off really easily.
  12. I have been working with second extruder to produce supports and notice some effects that may have been covered elsewhere, but bring them together here: 1) Extruders keep swapping even though above level of support and nothing to be printed by second head 2) Wipe tower is very fragile if materials do not bond well. Either have to build huge tower or it falls over before end of print I see cut-out of unnecessary extruder swaps is planned for 'pink unicorn', but could we also have separate wipe towers for the two nozzles. The Cube appears to use a mechanical wiper and priming bin. Can we have provision for this, or is it all covered by patents? This is the ideal solution and means we don't need a wipe tower.
  13. I am printing with silver flexible polyester from plastic2print. This works very well, but does not stick to the bed well on larger prints. (glass only, not the kapton they advise) I want to put down a raft of pla, but Cura will not switch the raft to nozzle 2 unless the support is also turned on. Looks like you need to switch on support, but set the angle to something very near 90 if you only want the raft.
  14. I have installed this plug-in and it does select the second extruder, however the nozzle temperature always gets set to zero. I then have to edit the G-code in notepad to correct the temperature setting. Any chance of getting this fixed, as the plugin is very usefull.
  15. Hello everyone, wonder if anyone has seen this? Just fitted my dual extrusion kit to my UM1 and now have heated bed plus dual heads. Also using Cura 15.02.1 I have loaded 2 types of pla, but want to try a print with just the 2nd extruder. Installed the 'select extruder' plugin to allow me to use just the second head. When I use the layer view on Cura, the support structure appears displaced to the other head. Have tried playing with the support dual extruder settings in the support setup, but cannot get it right. Not sure if this is a graphics problem or actually in the code. Wanted to include screenshot, but cannot see how to do it.
  16. I have a UM1 and have recently installed the heated bed upgrade. PLA prints are brilliant and come away so easily one the bed has cooled fully. (not sure what temp it has to get below) I tried ABS, using the Pritt stick supplied, but it still warped and came away from the bed. I then saw 'Wolfbite' advertised, made for the Airwolf printer. I managed to get hold of some and have to say that it is brilliant. One application is supposed to last for about 10 prints. Haven't fully tested this, but still working after several PLA and ABS prints. No sign of lifting from the bed and easy removal when cool. Wolfbite is available in the UK via Cutwell Ltd. I am printing parts based on cylinders around 60mm dia and using the Cura quickprint settings (normal quality - 0.1mm) I get good prints, but the outer wall has de-lamination cracks. Have upped the temp to between 250 and 255. Cracking got noticably less over the last 20mm of the print, having started 5mm from the bottom. (35mm total) I also want to try enclosing the build area and turning off the fan. I notice that the bed cannot maintain 100C once the fan starts. Drops to around 90C, then gradually recovers as the head moves furter from the bed.
  17. Just fitted my heated bed kit and done a pla test using the UM robot. Everything went well, including the software upgrade. Few points: Why is there a Prit stick in the kit? Looking at the pictures in the manual, the aluminium base plate is fitted with the cable exit to the left. However, as mentioned elsewhere there is nothing to activate the Z down switch. Looking at the plate, there is a tapped hole at the back on the right. If the plate were turned over, so the cable exits to the right, it looks like a screw could protrude down from this hole to operate the down switch. Anyone else noticed this? Screws to hold cover over electrics were too long.
  18. Have been working with 14.03 with no problems. Downloaded 14.07 and find it keeps freezing or crashing when I change settings. It's as if the software tries to re-calculate everything each time I press a key and doesn't wait until you have properly changed the setting. Can you switch off the immediate calculation so you have a manual button when you have changed all the setttings? Thanks Colin
  19. Just downloaded Cura 14.07 and during setup it asked for machine type (UM1) and if it was fitted with a heated bed kit or heated bed homebuilt. Does this mean the kit is imminent? Colin
  20. I also have this problem. The raft/brim does not cover the entire projected area of the part, only where it touches the bedplate. Therefore, the supports start printing from the level of the top of the raft, which is in mid air for some of the area.
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!