Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
frederiekpascal

Afstand van de nozzle tot het printbed.

Recommended Posts

Ik merkte nu pas het NL forum op, handig :)

Anyway, ik vroeg mij af hoe dicht de nozzle eigenlijk tegen het printbed moet komen bij de calibratie?

Mijn ervaringen leert mij dat de nozzle beter ietsje verder van het printbed kan staan dan dat je het echt met een dun papiertje tracht te calibreren?

Ik zag trouwens in de support sectie van UM dat ze een karton kaartje gebruiken om wat resistentie van de nozzle te voelen. Ik gebruikte tot op heden 80gr papier, maar dat is precies té dun om perfect te calibreren...

Ik gebruik nu business kaartjes van de mezelf en het resultaat bij het printen is een pak beter.

Hiervoor ramde mijn nozzle door de prints en werd het soms een pudding bij het printen van multiple objects.

wat zijn jullie bevindingen hierin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het kaartje what bij de printer zit is 0.12mm dik. Kalibreren met een beetje weerstand, schat ik in dat de afstand zo'n 0.15mm in werkelijkheid is. Kaartje moet er makkelijk onder/tussen komen maar je moet iets voelen. Te strak en e.e.a. ploegt door het plastic.

Kaatje-Calibratie werkt goed met mijn printer. Als jouw business is een beetje aan de dunne kant ... voor een business card dat is... ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik calibreer eerst volgens de officiële methode, met een blad gewoon papier (ik heb twee Ultimaker 2, geen plus).

En dan maak ik een testprintje, een dun kader van 200mm x 200mm. Tijdens het printen van die eerste laag regel ik de schroefjes voorzichtig een beetje bij tot het goed lijkt.

Maar ik heb de nozzle liever iets dichter bij de plaat. Dus soms geeft dat inderdaad een beetje overextrusie bij die eerste layer, afhankelijk van het model. Maar de onderzijde is dan wel altijd bijzonder mooi glad, zodat mijn onderdelen nadien goed over elkaar schuiven zonder haperen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Our picks

  • How to 3D print with reinforced engineering materials
   Ultimaker is hosting a webinar where we explain how you can achieve and maintain a high print success rate using these new reinforced engineering materials. Learn from Ultimaker's Product Manager of Materials and top chemical engineer Bart van As how you can take your 3D printing to that next level.
   • 0 replies
  • "Back To The Future" using Generative Design & Investment Casting
   Designing for light-weight parts is becoming more important, and I’m a firm believer in the need to produce lighter weight, less over-engineered parts for the future. This is for sustainability reasons because we need to be using less raw materials and, in things like transportation, it impacts the energy usage of the product during it’s service life.
    • Like
   • 12 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!