Jump to content

Cura 2.4.0 bottom layer printing order.


Holly

Recommended Posts

Posted · Cura 2.4.0 bottom layer printing order.

Hallo,

ik ben nu ondertussen een maand of 3 met Cura aan het "spelen" en op dit moment op zoek naar een instelling waarvan ik zelfs niet weet of Cura (2.4.0) deze kent. In het begin heb ik wel een raft gebruikt om de hechting op het bed te verbeteren, maar ben daar de laatste tijd van af gestapt (gebruik enkel nog een korte skirt om de nozzle goed op gang te krijgen. Een raft geeft mij een te lelijk oppervlak.) Tijdens het printen van de eerste paar layers wordt elke keer eerst de contour (walls) geprint en daarna de body (infill). Ik heb echter gemerkt dat met name in het geval van een contour waarvan de eerste laag uit kleine cirkels of veel bochten bestaat, de hechting op het bed onvoldoende is (filament wordt van het bed af getrokken). Bij het printen van de eerste paar lagen zou ik in zo'n geval eigenlijk de print volgorde om willen draaien, dus eerst de body (infill) printen en daarna pas de contour (walls). Kan iemand mij vertellen of en hoe ik dat in Cura (2.4.0) in kan stellen? Mocht deze mogelijkheid er niet zijn, waar / hoe dien ik dan een feature request hiervoor in?

Groeten, Henk

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Cura 2.4.0 bottom layer printing order.

  Dat probleem had ik in het begin ook. Mogelijke oorzaken: te grote afstand tussen glasplaat en nozzle, of slechte hechting aan het bed.

  Oplossing in het eerste geval voor UM2 (voor UM3 weet ik niet): tijdens het printen van het skirt manueel de hoogte een beetje bijregelen door aan de drie schroefjes te draaien. De eerste laag moet goed aangedrukt zijn, maar ook weer niet extreem.

  Oplossing in het tweede geval: eerst bed grondig reinigen met isopropyl alcohol of zoiets, dan opnieuw reinigen met alleen water. En dan één van de vele bonding methods toepassen.

  Voor PLA gebruik ik mijn "salt method": de glasplaat afvegen met een papieren doekje, bevochtigd met zout water. Zachtjes blijven vegen terwijl het opdroogt, zodat een bijna onzichtbaar laagje zout achterblijft, als een fijne mist (dat ziet er een beetje uit zoals de aanslag op een wijnglas dat te lang in de kast gestaan heeft).

  Voor de volledige omschrijving, zie de PDF-manual op: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/geert-keteleer/manuals/

  Andere mensen gebruiken verdunde witte houtlijm (vb. ca. 1 deel lijm op 10 delen water), of haarlak (op doekje spuiten, dan daarmee glasplaat afvegen), of 3D LAC spuitbus, enz...

 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Cura 2.4.0 bottom layer printing order.

  Hallo Geert,

  Ik gebruik op dit moment blauw 3M afplaktape. Dat schuur ik wat op en maak het schoon met 99% alcohol (goed nat maken en laten verdampen). Ik moet de prints met behoorlijk wat geweld van het bed af halen. De hechting ben ik dus eigenlijk best tevreden over en de prints zien er ook goed uit. Met zout water zal ik overigens ook eens proberen. Ik denk echter dat in sommige gevallen de hechting nog beter kan door enkel voor de onderste 1 of 2 lagen de volgorde (wall / inner) om te draaien. Elke keer in de G-code gaan hacken zit ik ook niet op te wachten. Een van de Cura ontwikkelaars die de slicer goed kent zou misschien eens kunnen kijken of dit eenvoudig als een "Experimental" feature toe te voegen is. Ik denk echt dat het in sommige gevallen goed zou werken. Ik was net zelf al in de Cura code aan het graven, maar zonder info kun je daar "heerlijk" in verzuipen.

  Groeten, Henk

 • Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
  • Our picks

   • Introducing the UltiMaker Factor 4
    We are happy to announce the next evolution in the UltiMaker 3D printer lineup: the UltiMaker Factor 4 industrial-grade 3D printer, designed to take manufacturing to new levels of efficiency and reliability. Factor 4 is an end-to-end 3D printing solution for light industrial applications
     • Thanks
     • Like
    • 3 replies
   • UltiMaker Cura 5.7 stable released
    Cura 5.7 is here and it brings a handy new workflow improvement when using Thingiverse and Cura together, as well as additional capabilities for Method series printers, and a powerful way of sharing print settings using new printer-agnostic project files! Read on to find out about all of these improvements and more. 
     
     • Like
    • 26 replies
  ×
  ×
  • Create New...