Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

UM2 head can't move all the way to the right


Recommended Posts

Posted · UM2 head can't move all the way to the right

I got the UM2 when it was new and used it moderately, it worked fine then. As of this morning I hadn't turned it on for at least 5 years. I updated the firmware then tried to do the leveling procedure and discovered that at certain points it stops moving and makes a bad buzzing sound like it's skipping/grinding the belts. Something starts preventing the belt-gear from rotating but I can't tell where exactly the resistance is coming from.

When this happens it also loses track of its position, so when going left it tries to move left when it's already at the left edge and makes the same sound.

Where should I start in getting it operational again?

 

 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM2 head can't move all the way to the right

    I fixed someone's printer that was very similar to this.  It was friction on the larger diameter rods.  It took me a while to figure it out.  I just had to start taking it apart until I found the bearing that wouldn't slip.  It only took maybe 10 minutes?

     

    First push the head around with power off and confirm that there is high friction.  Try some oil on all 6 rods (or at least the 3 X-rods).

     

    Then next step is to pop out the 2 rods through the head - they pop out of the slider blocks - after all 4 are popped out, rotate the head 45 degrees and the head and rods can be lifted up out of the printer.  Check that they slide nicely.

     

    Next is to loosen the 4 pulleys on the X axis and move the sliding blocks separately to see if one has high frictioner and the other low.

     

    For me it was so bad I needed hammers and vices and such and I had to remove the sleeve bearing from one of the slider blocks.  It doesn't look as bad for you.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted (edited) · UM2 head can't move all the way to the right

    Hi zolcost1,

     

    Just an observation, -looks like the X stepper is loose (the right one) it looks a little tilted up at the left side and the belt vibrate a lot on the right side when happening.

     

    Thanks

     

    Torgeir.

    Edited by Torgeir
    Spelling.
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · UM2 head can't move all the way to the right

    Interesting.  Maybe.  Or maybe it's just vibrations because the stepper vibrates strongly when it skips steps.

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...