Jump to content
UltiMaker Community of 3D Printing Experts

Losgekomen toevoer buisje


tsnh
 Share

Recommended Posts

Posted · Losgekomen toevoer buisje

Hallo, 

Ik ben pas aan het werken met een S3 Ultimaker. Na een aantal geslaagde prints was ik een nieuw stuk aan het printen. Ik ging slapen en 's morgens zag ik dat het buisje aan de toevoerder (achteraan de printen) los gekomen was waardoor het printmateriaal (rood pla hard) er buiten draaide (zie foto). De printer dacht dat er wel materiaal kwam en deed gewoon verder. De breakaway werd gewoon verder geprint.

 

Is dit een veel voorkomend probleem?

Hoe zou dit komen? Gewoon losgeschoten of verstopte nozzle? Iemand een idee?

 

Vriendelijke groeten Niko

IMG_20210213_202257.jpg

IMG_20210213_202209_3.jpg

 • Link to post
  Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  Posted · Losgekomen toevoer buisje

  Hallo @tsnh, bedankt voor je berichten! De buis die eruit schoot heet de bowden tube, en het 'houdertje' die hem vast moet houden heet een 'collet'. De collet zou de bowden tube op zijn plek moeten houden door middel van 4 metalen randjes aan de binnenkant. Het kan zijn dat deze zijn verbogen, of soms ontbreken. In dat geval zal dit probleem voort blijven komen. Je kan de collet er even uithalen en aan de binnenkant zou je dan deze 4 metalen randjes moeten zien. Zo niet, zou je via je reseller vrij makkelijk een nieuwe kunnen krijgen. 

   

  Je kan niet eindeloos zonder consequenties stukjes van de bowden tube af kunnen snijden. Als deze te kort wordt, wordt de curve strakker waardoor er meer spanning op komt te staan, zeker wanneer de print kop naar de verste hoeken moet rijken. Dit kan voor problemen zorgen in je filament flow. Het is ook erg belangrijk dat je de onderkant haaks hebt afgesneden. Als deze niet haaks is, kan er ruimte ontstaan waar, wanneer je filament wat opwarmt en zachter wordt in je bowden tube, deze die ruimte op zoekt, afkoelt en dan vast komt te zitten. Dit is handmatig elke keer vrij makkelijk weer los te krijgen, maar het onderbreekt en waarschijnlijk verpest wel elke keer je print.

   

  Mocht je onzeker zijn over je bowden tube, deze is ook vrij makkelijk bij een reseller verkrijgbaar. 1x 2cm er af snijden is nog niet direct een probleem, maar ik zou niet aanraden het vaker te doen. Succes!

 • Link to post
  Share on other sites

  • 2 months later...
  Posted · Losgekomen toevoer buisje

  Dag Sander, 

  Bedankt voor de reactie. Ik lees het nu pas.

   

  Over dit issue: ik heb Ultimaker Support gecontacteerd. Ze hebben wat suggesties gedaan maar het buisje bleef loskomen. Hierna hebben ze een nieuwe buis en collet opgestuurd met de vraag of ik het slechte buisje wou terug sturen. Zo gezegd zo gedaan. 

   

  Met het nieuwe buisje en collet is het probleem niet meer voor gekomen. 

   

  Groetjes

  • Thanks 1
  Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
   Share

  • Our picks

   • New here? Get ahead with a free onboarding course
    Hi,
     
    Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
    Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
    They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
    Ready? Register your product here in just 60 seconds.
     • Like
    • 14 replies
  ×
  ×
  • Create New...