Jump to content

Welke nozzles


Vima81

Recommended Posts

Posted (edited) · Welke nozzles

Hoi ik heb een vraag. Ik heb een tweede hand ultimaker 2. Nu ben ik lekker aan het rommelen met de printer maar wat ik me afvraag welke nozzles je het beste kunt gebruiken. Er zat een rol filament bij van 2.85 dus ik denk dat er een 4 mm is toch? Maar ik wil er een aantal reserve bij kopen maar welke moet ik nemen en welke maat. Als iemand mij kan helpen graag. 

Edited by Vima81
 • Link to post
  Share on other sites

  Posted · Welke nozzles

  Hi @Vima81, veel plezier met je nieuwe Ultimaker 2! Een 0.4 mm nozzle kun je inderdaad gebruiken. Ultimaker gebruikt 2.85mm filament, wat soms ook staat aangeduid als 3mm filament. Doorgaans heb je 2 verschillende maten; 2.85mm en 1.75mm. 1.75 gaat niet zo goed met een Ultimaker, dat komt omdat er dan teveel vrije ruimte bestaat in de feeder en in de bowden tube, waardoor het materiaal meer ruimte heeft om te bewegen wanneer het naar voren geduwd wordt en daardoor de extrusie minder goed gegarandeerd kan worden. 

   

  Qua nozzle diameter kun je het een beetje vergelijken met wat voor detail je een tekening wilt maken. Je kan een fineliner gebruiken, dan duurt het lang maar krijg je wel hele fijne details. 0.4 is de midden moot. En dan heb je ook nog 0.8mm. Dit kun je wellicht meer vergelijken met een dikke Edding stift. Niet echt geschikt voor fijne details, het zal veel overlappen, maar je kan er wel snel mee printen. Nu gaat het over 3D printen, en de nozzle diameter gaat voor een groot deel over de snelheid van je print maar ook de details in X en Y. De dikte van de lagen die je print hebben ook veel invloed op de snelheid waar mee je print. 

   

  Maar de nozzle diameter is dus niet direct gerelateerd aan de dikte van het filament wat je gebruikt. 

   

  Er zijn natuurlijk nog veel andere dingen om rekening mee te houden, maar dit is vast een begin 🙂  Door veel te printen en in contact te blijven met de community leer je alles in no-time! 

 • Link to post
  Share on other sites

  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now
  • Our picks

   • Introducing the UltiMaker Factor 4
    We are happy to announce the next evolution in the UltiMaker 3D printer lineup: the UltiMaker Factor 4 industrial-grade 3D printer, designed to take manufacturing to new levels of efficiency and reliability. Factor 4 is an end-to-end 3D printing solution for light industrial applications
     • Thanks
     • Like
    • 3 replies
   • UltiMaker Cura 5.7 stable released
    Cura 5.7 is here and it brings a handy new workflow improvement when using Thingiverse and Cura together, as well as additional capabilities for Method series printers, and a powerful way of sharing print settings using new printer-agnostic project files! Read on to find out about all of these improvements and more. 
     
     • Like
    • 26 replies
  ×
  ×
  • Create New...