Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Recommended Posts

Posted · Cura 4.8.0 & 4.9.0

Morning Ultimaker developers ,

I was using Cura Slicer 4.8.0 and I downloaded the new Cura Slicer 4.9.0 and started having problems printing . I tried several different setting as  I thought I had made some changes by mistake. After 5 or 6 attempts I started to reach out to Youtube video sites & Ultimaker (I sent you a email) to see what was going on. I was trying to print items like the "Flexi Pterodectyl & Dragon". The flexi parts seem they were bonded together with other parts and was not able to flex, could not understand  what was going on as I had printed flexi butterflys no problem before. Then I remembered I had downloaded the Cura 4.9.0, so as an experiment I reinstalled a version of Cura 4.8.0 , sliced the same file and guess what, the flexi is printing fine now with Cura 4.8.0. 

So, it there a bug or some setting I need to turn off / on in Cura 4.9.0 that will eliminate this problem? 

I am using a Lotmaxx SC10 Shark and I have a new  Anycubic Chrion, I am kinda leary  now in using Cura 4.9.0 with my printers now. 

Below view the 4.9.0 Cura vs 4.8.0 Cura ( 4.8.0 works fine.. 4.9.0 not printing good, used same file to print in both versions of Cura)

Looking for a reply...

Thanks, AL

1Cura4.9.0.jpg

2Cura4.9.0.jpg

3Cura4.8.0.jpg

Compair4.9.0 to 4.8.0.jpg

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.8.0 & 4.9.0

    I had problems on Cura 4.9 with material retract on extruder 2.  It seemed that the material was retracting on extruder change but was not going back ready to print.  Going back to Cura 4.8 rectified the problem.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Cura 4.8.0 & 4.9.0

    This is a known 4.9 bug (2nd extruder over retraction).  Expect a 4.9.1 release soon.

  • Link to post
    Share on other sites
    • 3 weeks later...
    Posted · Cura 4.8.0 & 4.9.0

    I am using Cura 4.9.1 with my Sovol SV01 printer. I found out that my retraction is getting longer and longer over a print. Instead of 3mm i get retractions of up to 10mm and more, increasing over the length of the print. As a result my printer starts clogging. Is that a known bug?

    • Like 1
    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Ultimaker turns 10: A look back
        Ultimaker is turning 10 years old and that means it is story telling time! We'll explore 2010-2014, traveling through the evolution of the business from the Protobox and Ultimaker Original, to the major leaps forward with the Ultimaker 2 and Ultimaker 3.
        • 0 replies
      • Ultimaker Transformation Summit
        Visit our virtual showroom and learn more about the Ultimaker ecosystem!
        • 14 replies
      • New here? Register your Ultimaker for free 3D printer onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
        • 4 replies
    ×
    ×
    • Create New...