Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Problems with 14.01


Recommended Posts

Posted · Problems with 14.01

By the way - you can have many different versions of cura installed at the same time (well maybe not on a mac) and you can have them all running at the same time or whatever you want to do. There's no need to ever uninstall.

 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    I try to describe the problem better. I'm using:

    - UM2 with firmware 14.01.2

    - Windows 7 with Cura 14:01

    A lot of layers are printed normally. At irregular intervals, the following happens:

    The print head stops very short, the extruder motor clacks in rapid sequence 3-4 times. It sounds like normal under-extrusion due to too low temperature for example.

    But that's not it.

    Under-extrusion clacks each 1x in relatively regular intervals.

    Here it only happens as described above and the extruder jumps within 1 second 3-4 times back. Then as normal printed with missing material. A gap in pressure occurs.

    The best way to imagine it so:

    There is a normal "retract", but the extruder motor does not pull back rather pushes front. That would be a possible explanation, and describes the effect at best.

    This happens quite sporadically. Anyway, I can not detect a pattern.

    Does anyone have a similar behavior observed?

    The bad news: this effect i can see under 13.12 too :(

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Does it happen at the same place if you reprint the same gcode?

    Also, it could be that the filament is getting hung up on the retraction, causing skipping on the detraction? What retraction settings are you using?

    Make sure that your bowden tube is properly seated in the teflon connector at the hot end, and that the bowden doesn't move during retractions.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Does it happen at the same place if you reprint the same gcode?

     

     

    unfortunately not. it happens sporadically.

     

    What retraction settings are you using?

     

    The factory settings.

     

     

    Also, it could be that the filament is getting hung up on the retraction, causing skipping on the detraction?

    Make sure that your bowden tube is properly seated in the teflon connector at the hot end, and that the bowden doesn't move during retractions.

     

    Both checked. It is as it should be.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Any chance of taking a video of it happening...? From the way you're describing it, it's doesn't sound like any problem I've heard anyone post before.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    A video ist problematic. Yesterday I printed a 15 hours job with the same material and the same settings (layer, temp, speed, etc.) but another object. There were no problems, absolutly zero!!

    Perhaps the problem appears only with certain models and is thus difficult to reproduce. I have a file stored with which I have always problems.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Problem solved. The cause was the SD card being used. Probably read errors. A new SD card has solved the problem. The hint was:

     

    At irregular intervals, the following happens:

    The print head stops very short, .....

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Ok, good to know. Glad you got it working.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Just upgraded to latest Cura 14.01 - and temperature control of my UM1 is not very good any longer. Graph shows nice sinus curves and temperature goes up/down 10 degrees either direction. Previous versions has been rock steady after a couple of minutes of operation. (13.x)

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Kaz - when you say that you upgraded to latest Cura, did you also upgrade the firmware as part of that?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Kaz - when you say that you upgraded to latest Cura, did you also upgrade the firmware as part of that?

     

    Yes - and a bit more info - the huge swings in temperature is when doing large fill's. When just doing walls temperature is quite stable - but not as stable as 13.x.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Problems with 14.01

    Do you print infill faster than the outside walls?

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    • Our picks

      • Talking additive | The 3D printing podcast
        Why should we be the only ones asking questions? Join us and ask Jabil all your questions on September 22nd 5pm CET
          • Like
        • 3 replies
      • Ultimaker masterclass: Optimizing your Ultimaker Cura workflow
        Save your seat for either broadcast on September 23.
        What will you learn?
        · Best practices for iterative print preparation and every lesson you should learn from each print
        · The right way to use per-object settings and when they are most useful
        · Easy-to-use resources for anyone who wants to develop their own printer definitions, plugins, or print profiles
        · How to optimize print profile settings and whether to “keep” or “discard” changes
        · When is the right time to export your drawing from CAD? (Based on Ultimaker Cura’s surprising power as 3D control software)
        · And a whole lot more tips and tricks!
         
        How can I join?
        This free masterclass will take place twice:
        1. 11am CEST (5pm SGT, 5am EDT)
        2. 5pm CEST (11am EDT, 8am PDT, 11pm SGT)
          • Like
        • 0 replies
      • Do you use 3D printing at work? Let us know
        It doesn't matter if you are using 1 Ultimaker or 10, there is inspiration in everything. We're looking for ...
        • 1 reply
    ×
    ×
    • Create New...