Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Firmware update broke my Ulti 3!


Clancey
 Share

Recommended Posts

Posted · Firmware update broke my Ulti 3!

So I've done the latest update which the printer informed me about this afternoon, now, no matter what I try, the printer tries to print the bottom layer 3mm above the glass. This obviously isn't going to work!!

I need to fix this quickly but I can't find any options in the menu to calibrate Z. It's as if the height would be correct for nozzle 2, but I'm not using nozzle 2. I've powered on/off, calibrated the build plate etc.

Help!

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Firmware update broke my Ulti 3!

    Oh that sucks :(

    Did you use UM3 auto bed leveling before?

    The update might have deleted a stored offset to your build plate and you just need to do a manual/auto level.

    Or something went wrong. There is some information on how to go back here https://ultimaker.com/en/community/51870-um3-extend-reboots?page=1&sort=#reply-192684

    @SandervG Do you mind sharing the changelog for the new UM3 firmware ?

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Firmware update broke my Ulti 3!

    Have you updated it to the newest version or the newest stable version?

    I would assume it's the newest stable version as the UM3 doesn't ask you to upgrade to a not stable version?!

    Got the same message yesterday but didn't want to upgrade before knowing a bit more details about whats new/ has changed.

  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Firmware update broke my Ulti 3!

    Oh that sucks :(

    Did you use UM3 auto bed leveling before?

    The update might have deleted a stored offset to your build plate and you just need to do a manual/auto level.

    Or something went wrong. There is some information on how to go back here https://ultimaker.com/en/community/51870-um3-extend-reboots?page=1&sort=#reply-192684

    @SandervG Do you mind sharing the changelog for the new UM3 firmware ?

    My colleague Matt just wrote a forum post about it.
  • Link to post
    Share on other sites

    Posted · Firmware update broke my Ulti 3!

    Have you updated it to the newest version or the newest stable version?

    I would assume it's the newest stable version as the UM3 doesn't ask you to upgrade to a not stable version?!

    Got the same message yesterday but didn't want to upgrade before knowing a bit more details about whats new/ has changed.

    Okey automatic updates are indeed always the stable versions. I think that you should indeed just redo the manual leveling. It probably has forgotten the saved settings.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
     Share

    • Our picks

      • New here? Get ahead with a free onboarding course
        Hi,
         
        Often getting started is the most difficult part of any process. A good start sets you up for success and saves you time and energy that could be spent elsewhere. That is why we have a onboarding course ready for
        Ultimaker S5 Pro Bundle, Ultimaker S5, Ultimaker S3 Ultimaker 2+ Connect.   
        They're ready for you on the Ultimaker Academy platform. All you need to do to gain access is to register your product to gain free access. 
        Ready? Register your product here in just 60 seconds.
          • Like
        • 8 replies
    ×
    ×
    • Create New...