Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts
Kevin77

Een beginner, hulp nodig met "eenvoudige" software voor 2 kleuren

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik heb hulp nodig in ""eenvoudige"" (ik weet dat er geen eenvoudige software zijn vandaar tussenhaakjes) software om 2 kleuren te printen. Belangrijk nieuws, ik ben een beginner weet niks van modelleren of evt 3D software.

Het is mij gelukt om via TinkerCAD een eenvoudige dobbelsteen te printen. Maar nu wil ik in 2 kleuren printen. Bijvoorbeeld de cijfers die op de dobbelsteen staan een witte kleur geven en de dobbelsteen zelf rood. Hoe kan ik het beste uitvoeren en met welke software wat ""eenvoudig"" is.

Ik heb gelezen als men 2 kleuren wil printen dat je dan 2 STL bestanden nodig hebt, dus 2 keer printen. Maar dan is er een software nodig om te checken dat deze 2 bestanden ook werkelijk op elkaar passen of in elkaar. Welke software kunnen jullie mij het beste aanraden? Waarbij ik gemakkelijk kan leren en/of tutorials volgen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Kevin,

 

Daarvoor heb je Cura nodig. Dit kun je downloaden van onze site onder software. 

Je hebt gelijk, je model moet uit 2 delen bestaan, bijv de body van de dobbelsteen, welke je in wit wil printen, en alle cijfers/puntjes die je rood wilt printen. 

 

Via tinkercad kun je beide STL's afzonderlijk exporteren, en in Cura kun je deze 'mergen' als je ze beide inlaadt. Dan moet je kiezen welk model je met welke extruder (en dus filament) wilt printen. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

In ieder geval: gebruik zeker *geen* SketchUp, want dat is een garantie op zware problemen bij het 3D-printen. Dit komt doordat SketchUp geen waterdichte, solide 3D-modellen maakt, maar eerder een soort "papieren" modellen, met spleten tussen de naden. Zulke eindeloos dunne papieren wanden zijn niet printbaar. SketchUp is nooit ontworpen voor 3D-printen, maar alleen voor visuele representatie van gebouwen op een computer; en daarvoor is het wel goed.

 

Ik zou voorstellen dat je op Youtube eens kijkt naar DesignSpark Mechanical ("DSM"). Dat is freeware, en vereist enkel registratie. Verdeeld door de elektronica-distributeur RS Components. Het is een afgeslankte versie van het betalende SpaceClaim, maar het is meer dan goed genoeg voor 3D-printen. Kijk eens dat je bevalt? Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur inzake user-interface en workflow.

 

Er zijn op Youtube een massa goede demo-video's en tutorials te vinden. DesignSpark Mechanical kan je op enkele dagen leren gebruiken, in tegenstelling tot de maanden bij veel andere programmma's.

 

DSM heeft een eenvoudige user-interface en werkt handig en snel. En in de 2.5 jaar dat ik het gebruik, heb ik nog nooit problemen gehad bij het printen, veroorzaakt door de software. (Wel natuurlijk door ontwerpfouten van mijzelf, maar dat is iets anders.)

 

Edit: hoe je in meerdere kleuren moet printen, eens je het model ontworpen hebt, weet ik niet. Ik heb alleen printers met één nozzle, dus voor eenkleurige prints.

Edited by geert_2
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

He Sander,

Cura software heb ik al gedownload anders kon ik geen dobbelsteen printen op Ultimaker 🙂

 

Maar dus volgens jou kan ik dus op TinkerCAD een witte dobbelsteen body ( STL1) maken en de rode cijfers (STL2).

Moet ik bij de dobbelsteen body al rekening houden met de cijfers die erop komt? Hierbij bedoel ik: moet dan er inhammen gemaakt worden voor de cijfers? Omdat de dobbelsteen body wit wordt en de cijfers rood.

Ik neem aan als ik inhammen op de dobbelsteen body maak, moet ik met dezelfde afmeting de cijfers maken in het rood, correct? Of is dat niet nodig omdat Cura dat automatisch doet met mergen?

 

Dus STL1 en STL2 worden dan automatisch zonder enkele problemen gemerged op Cura?

 

 

He Geert

Ik heb allereerst TinkerCAD gebruikt, vond hem heel gemakkelijk te volgen. Vervolgens ben ik op advies van mijn vriendin (grafisch achtergrond) op Blender gegaan alleen deze software vind ik heel erg ingewikkeld (te professioneel) in vergelijking met TinkerCAD.

Zojuist Fusion 360 geïnstalleerd. 

Raad je mij nog steeds aan om DSM te proberen in plaats van Fusion 360? Je kan met DSM ook 2 kleuren printen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Kevin, in Cura bepaal je of iets met 2 kleuren geprint wordt, daar heeft de CAD softwaar waar je het model in maakt niks mee te maken. In de CAD software (Computer Aided Design) maak je enkel het model. Door in Cura 2 modellen in te laden (die in elkaar passen, omdat je ze samen getekend hebt in bijv TinkerCad), kun je inderdaad zeggen, ik wil stl 1 in wit en stl 2 in rood. 

 

7 minutes ago, Kevin77 said:

Moet ik bij de dobbelsteen body al rekening houden met de cijfers die erop komt? Hierbij bedoel ik: moet dan er inhammen gemaakt worden voor de cijfers?

Dat is wel aan te raden ja, anders kan het voor Cura ingewikkeld worden wat hij verwacht wordt te printen, het 'rode' of het 'witte' gedeelte. 

 

8 minutes ago, Kevin77 said:

Ik neem aan als ik inhammen op de dobbelsteen body maak, moet ik met dezelfde afmeting de cijfers maken in het rood, correct? Of is dat niet nodig omdat Cura dat automatisch doet met mergen?

Jep, vanwege de zojuist genoemde reden. 

 

8 minutes ago, Kevin77 said:

Dus STL1 en STL2 worden dan automatisch zonder enkele problemen gemerged op Cura?

 

Jep. Belangrijk is wel om te melden, maar misschien is dat voor nu nog iets te technisch, is dat het point of origin gelijk moet zijn. Dat betekend in het kort dat het ankerpunt van beide modellen dezelfde coordinatie hebben, zodat ze goed in elkaar passen als een puzzel. 

Als dit afwijkt, kan het zijn dat Cura probeert je rode cijfers op zijn kop te mergen. Cura weet niet wat boven en onder is, die weet alleen wat jij hebt aangegeven wat onder is. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Kevin, 

 

Het is wellicht makkelijk om via YouMagine of Thingiverse een dual extrusion model te downloaden, waarvan je weet dat ze goed zijn en daarmee dit proces eens doorlopen. Dan heb je iets minder variabelen. 

 

Maar in princiepe zou je beide modellen moeten selecteren, rechtermuis en dan merge models. 

Het lijkt erop dat je dobbelsteen body geen uitsparingen heeft?

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, SandervG said:

Maar in princiepe zou je beide modellen moeten selecteren, rechtermuis en dan merge models. 

Het lijkt erop dat je dobbelsteen body geen uitsparingen heeft?

Zelfs met inham werkt niet, zie bijlage Enigste waar ik kan denken is dat het niet precies is.

 

Maar dit is ook een punt waar ik over had, dat de software moeten weten of de modellen in elkaar passen of niet en bij TinkerCAD is daar geen optie voor zo te zien.

Is er een software waar je ook simpel model kan creëren en ook kan testen of de modellen op elkaar passen/matchen?

 

Ik heb een voorbeeld model gepakt bij een van jou genoemde sites en als ik dan vervolgens merge aanklikt dan doet het gewoon. Dus hij werkt wel op Cura.

1923660542_Dobbelsteenmetinhamencijfers.thumb.png.3fd3c151b42037e20055764a33cb30da.png

Dobbelsteen met inham en cijfers.png

Edited by Kevin77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Kevin,

 

Zie afbeelding.

Ik heb in tinkercad 2 modellen gemaakt, en cilinder die in een vierkant past. Ik selecteer eerst de cilinder en die export ik terwijl ze in elkaar steken, en daarna selecteer ik het vierkant en doe ik het zelfde. Dan laad ik beide STL's in Cura:

dual color

 

Als ik ze dan merge, ziet het er zo uit:

 

1096787721_ScreenShot2018-06-08at13_08_07.thumb.png.3f88c9835aaf82eac8e6094c8e7a1060.png

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blender is inderdaad erg ingewikkeld, en meer geschikt voor organische vormen dan voor geometrische vormen, dus niet optimaal voor dobbelstenen. Fusion 360 ken ik niet, dus daar kan ik niets over zeggen. Misschien kan het ongeveer hetzelfde als DesignSpark Mechanical? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur inzake programma's en user-interface, dus je moet iets zoeken dat je ligt; en dat genoeg mogelijkheden biedt. Youtube filmpjes vergelijken kan al een indicatie geven of het je ligt, en of het genoeg kan.


Bij goede 3D-software moet je de uitsparingen voor de ogen in je dobbelsteen niet apart ontwerpen. Ontwerp eerst de steen. Ontwerp dan de ogen in een andere kleur, op de juiste plaats in die steen. En trek daarna de ogen af van de steen. De naam van die functie verschilt, soms noemt het boolean operations, soms subtract, soms cut... Op die manier heeft je steen automatisch de juiste openingen op de juiste plaats; en dan passen de ogen daar perfect in.

 

Wil je erg ronde hoeken op je dobbelsteen, dan kan je een bol maken die iets groter is dan je steen, maar waar de hoekpunten er nog net uit steken. En dan die uitstekende hoekpunten buiten de bol eraf snijden.

 

3D-ontwerpen is totaal anders van design-filosofie dan werken met klei, of dan draaien en freezen in hout en metaal. Het is even wennen. Het helpt om veel Youtube filmpjes te bekijken, gewoon maar om die workflow te zien. Het komt erop neer dat je moet denken in termen van "simpele basisvormen optellen en aftrekken", om zo tot zeer complexe vormen te komen. Dat kan zeker in DesignSpark Mechanical; en wellicht ook in Fusion 360.


Na het ontwerp kan je de steen (=dus met uitsparingen) opslaan als apart bestand, en de ogen opslaan als een tweede bestand. En beiden exporteren als STL-bestanden om te kunnen printen. En deze dan in Cura laden en elk definieren als aparte kleur. Hoe je dat in Cura doet, laat ik aan Sander over, want ik heb geen UM3 of andere meerkleurenprinter.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Announcements

 • Our picks

  • Architect Design Contest | Vehicles.
   We're open for entries! - Design and submit your 3D designs of architectural entourage - vehicles - for a chance to win a large filament pack. Presenting an idea, an architectural design or something as big as an urban project isn't easy. A scaled model can really help to get your idea across.
    • Like
   • 14 replies
  • What The DfAM?
   I'm Steve Cox, an experienced engineer familiar with 3D printing. I wanted to share some DfAM guidelines with this community to help and make stronger parts.
   I'm also an Autodesk Certified Instructor for Fusion 360, so many of the images in ...
    • Thanks
    • Like
   • 17 replies
×

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!