Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)


Recommended Posts

Posted (edited) · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

Hi Community,

 

I'm using Cura (appimage 4.2.1.) since a couple of months on a Linux PC (with a not-brand-new SuSe 13.1) without any problems.

 

Starting just some hours ago the PC freezes after the appimage start (tried it several times). Means, the little Cura windows with the Ultimaker Tobot appears, like always, then the normal Cura window appears very briefly, then the screen gets black, then back to normal but from this point on there is no reaction at all, no mouse, no keyboard interaction is possible, just a restart with the reset button on the PC (VERY seldom with Linux!)

 

Btw: The newer Cura appimages 4.3.0 and 4.4.1 won't start on my system at all...

 

Except a Firefox update a few hours earlier nothing is changed on the PC.

 

Read in another thread, the attached file may be helping for diagnosis?! I cannot do much with it 😞

 

Perhaps someone has any idea or hint for me? Or do I have to provide some more info? Would appreciate it very much, because I had some plans with my 3D printer the next days 😉

 

Thanks in advance

 

Alex

stderr.log

Edited by anoxde
problem solved by myself
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    A little trying solved the problem:

     

    Some time ago I installed the plugin "FreeCAD Integration" but never used it. As I read about problems with it, I simply deleted it by hand from the path (in my case: /.local/share/cura/4.2/plugins/). And now Cura is working again how it should! Great! But WHY, that remains a mystery?!?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    I took a look over your log and I don't see any error messages related to my plugin. I see that the last message it somewhat stuck after the OpenGL driver has been initiated, but there is no relation I see to my plugin.

    Are there any users around who share the same symptoms with similar GPU or other hardware?

     

    Cheers!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    Hi! Thanks for looking over, obviously you are right that it has nothing to do with the FreeCAD plugin, because after a few times working with cura without any problems, just now it happened again (FreeCAD plugin is still not installed again).

     

    So it was probably just a coincidence. Good for you, bad for me 😉

     

    I have again attached the two logs, perhaps someone has another idea?!

     

    And again just before weekend with lots to do 😞

     

     

    stderr.log cura.log

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    Hi @anoxde, from your log files it appears to stop immediately after loading some Open GL shader files. It is not clear whether it hangs loading the last shader file or whether it managed that and then failed to report anything else.

     

    Assuming that the problem is related to the graphics system, it may be worth trying a reboot and seeing if that helps. Also, looking at some system log files (/var/log/syslog, /var/log/kernlog, etc.) may provide some hint.

     

    Hope this helps.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    Tried a lot of things now, but didn't help 😡... Think this will be left unsolved, because before I get too frustrated 🙄 I decided to switch my whole system to new kubuntu (which I already planned for some time) and then go with the newest version of cura... So thank you all for the tips and wish me luck 😎

     

    Cheers!

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    i am having similar problem... Cura runs but hangs at the screen as shown in attached screenshot... i will look at the recent updates for Linux Mint 19.1 to see if it is a kernel or gui issue

    Cuar blank screen 2020-03-16 12-40-15.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    while trying to fix this, i came across 

    and PRISMA3D's solution SOLVED it... although i just renamed the 'qtshadercache' folder to 'REMOVED-qtshadercache' so i could go back to original name if the problem wasn't fixed

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Linux PC freezes after cura appimage start (now REALLY solved)

    @getglenn:

    Hi, read your last post... I don't have a qtshadercache-folder, at least not in ./cache, but there is a cura-folder there with a /qmlcache sub-folder. I simply renamed the cura-folder, started the appimage and... it worked! Cura created a new /cache/cura folder, after one use nearly empty, while the old cura-cache was nearly 700 MB (!) something went wrong there... So, now its REALLY solved (i hope)... the second problem - see my separate post:

    is now also solved, there were some (very little) updates for Kubuntu in the last days and now its running!

     

    Thanks all for help!

    Alex

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...