Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Recommended Posts

Posted · Network Issue - Ultimaker S5

Hi,

 

I have an issue with connecting the Ultimaker S5 to my network.

 

I get to the stage where it lists the networks available, however, I do not see the one I need to be connected too. That Wi-Fi is connected to my laptop, and my phone so the connection works. I have rebooted the Ultimaker, I have also saw that our network (AC105) is on 5GHz and not 2.4GHz, and this does not seem to be a problem. I can get the printer to connect via the Guest Wi-Fi just not the main one.

 

Are you able to help?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    All our networks run on 5GHz, so this is not the case, and it's not that it won't connect, I can't even see our network on the list, but as I say that network (AC105) connect perfectly fine via smartphone and laptop, it's just whilst going through the Ultimaker setup

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    Like mentioned above, the Ultimaker printers only work on the 2.4GHz band. Trying to connect the printer to a 5GHz network will never succeed.

     

    Most likely your guest network is at 2.4GHz. Most routers that support 5GHz, also can be configured to grant access at 2.4GHz. 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    So, is this you saying that we would need to check something on the configuration side?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    Yes, you need a 2.4 GHz wifi to connect the printer.

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    Hi,

     

    2.4GHz is enabled on our Wi-Fi. This does not seem to be the issue. Is there anything else you can suggest?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    Is anybody here to support me on this issue please?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    As mentioned it sees the guest WiFi not AC105image.thumb.png.4b56abebbb876da4ca9d1252105eb40a.png

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    If your AC105 is really 2.4 GHz and not only the AC100, then something else is different between these wifi networks. 

    Have you tried to enter manually the AC105 network?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    Hi All,

     

    I have managed to get it to connect to AC105, it happened to show up on the list this morning and connect.

     

    However, I cannot get onto the Digital Factory. I cannot add the printer. When I hit connect on the machine it just whirls for like a millisecond and just keeps glitching? Is this a machine fault?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Network Issue - Ultimaker S5

    I still think you have Wi-Fi network connection problems.
    A thought came up: When you setup the S5 for WiFi connection, did you select the correct country settings? And the same for your WiFi router? These settings should be equal in both devices as the allowed frequencies differ for many countries. Selecting different settings in the two devices will result in instable network connections (and is illegal).

     

    To exclude wireless network problems, temporarily use an ethernet cable.

  • Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now
    ×
    ×
    • Create New...