Jump to content
sharahamo

Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

Recommended Posts

Posted (edited) · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

I am using Ultimaker 3 and trying to do the XY levelling for the first time. However, the printer does not seem to print the Y grid, while the X grid prints fine. Apparently this happens due to the material not being extruded, and because Y is being printed first, no material comes out. When in X, the material already reaches the nozzle and prints the grid. I know that the material is pulled from the nozzle when not in use. But this seems like a stupid setup, probably a bug in the software? 

 

The X and Y grids print fine when I move the material manually prior  to calibration

 

Shouldn't Ultimaker move the material first before printing the grids like in the normal print?

Edited by sharahamo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

Firmware 5.2.8, I assume? It's a bug and Ultimaker is working on a bugfix.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

Yeah, looks like you've been caught out by a bug in Ultimaker's brand new 'Unified' firmware. The 'Unified' being important because it's now been 2 and a half weeks since I've been able to X/Y calibrate either of our printers...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

@piphil @Dim3nsioneer many thanks for confirming that this is a bug. Yes I am using the latest firmware. Hopefully this will be fixed soon or is there's any way to report this bug? I reckon somebody else has done this. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

yep it's a known and reported bug, and as you mention there's an easy workaround, just push the material manually (open the feeder lever and just push filament to the end) and all is good.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Calibration XY - Y grid in not printed (BUG)

Or you can just enter 0,0 for the calibration values as that is usually close enough for most things one would print.  The units for calibration are 0.1mm.  Unfortunately another thing about the upgrade is it seems to have changed the "old" xy cal values to random numbers sometimes as large as 30 (3mm).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 98 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!