Jump to content
Sefco

Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

Recommended Posts

Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

Hello community,

 

I am using an Ultimaker S5 with the newest firmware (5.1....) and Cura 4.0 freshly installed yesterday.

I have serious problems with the 1. Layer height, because the extruder cloggs during the print which means that to much preasure is in the extruder system. I use nearly standard settings and from my point of view, the first layer is aboslutely to close to the print bed. Due to the autolevel mechanism, there is no chance to influence somehow this problem without an additional z offset setting for the first layer. I tried nearly all settings for initial layer settings - it will not help.

 

When I discovered the z offset pulgin, i was quiet happy. Unfortunately, the plugin doesn't work at all. When I set a z offset that is not 0, the printer starts the first layer from approx. 10 mm height and the extruded filament just falls down on the bed. The Ultimaker S5 doesn't care what number is used for the z offset setting. As long as it is not 0, its impossible to print.

 

I had the same problem with older Ultimaker S5 firmware and Cura versions. So, I am running out of ideas and hope you can help me.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

I don't know how to affect the bottom layer but here are a few other things...

1) After autolevel is complete but before it prints much of your print, you could turn the 3 leveling screws clockwise from below to move the glass down and away from the nozzle.  I do that sometimes.  Then when the print is done turn it back.  Each full rotation is .5mm.  Usually I do about 1/6 rotation.  Turn them all the same amount.

 

2) If you make the bottom layer thicker (default is I think 0.27mm) then even if it's overextruding a bit at least there is more space to deal with it.  Forcing the extruder to underextrude by 10% is no big deal.  So if the glass is too close by 10% then it will be absolutely fine.  Even 50% is usually fine.  So making the bottom layer thicker lowers that percentage.

 

3) This shouldn't be an issue.  Are you printing PLA?  It's okay to overextrude the bottom layer.  In fact I love it when the bottom layer is extra thin.  That means the part will stick better.  If you mess with this with a z-offset your part may come loose which can cause a head flood if the part is wider than tall at the moment it comes loose and it gets carried around like a hockey puck.  Quite the disaster.  Seriously.  I don't think this leveling issue and this "extruder cloggs" issue is related.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

Thank you very much for the information.

Rotating the leveling screws is a solution, but a very unconfortable one. It would be so easy if the z Offset Plugin would work. There must be a bug in the printer software, because other users report that the printed works with z Offset Plugin and maybe I am one of few people owning a Ultimaker S5. I cannot understand why the printed behaves like described above when using the z Offset Plugin setting. Does anybody have an Ultimaker S5 and can check what happens with this plugin?

 

I am printing Tough PLA and maintained the printer a few weeks ago. I cannot imagine what else could be the reason for the clogging sound from the extruder gear while printing. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

Is there any fix for the Z offset plugin yet? Its very useful for me as I routinely need to make parts that have virtually no elephant foot and manually adjusting the screws back and forth is not ideal...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

I really dont get why z-offset plugin is not implemented directly in Cura...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited) · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

A new version of the Z Offset setting plugin that is compatible with the S5 (and updated UM 3) is currently in review and should be available from the Marketplace soon.

Edited by ahoeben
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted · Ultimaker S5 / Cura 4.0 - z Offset Plugin does not work at all

...including z-offset feature?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Our picks

    • Ultimaker Cura 4.0 | Stable available!
      Ultimaker Cura 4.0 is mainly focused on the improved user interface and cloud integration.
      As always, we want to collect your user feedback for this release. If there are any improvements you can think of, feel free to mention it here and help us to shape the next release.
      • 65 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

Welcome to the Ultimaker Community of 3D printing experts. Visit the following links to read more about our Terms of Use or our Privacy Policy. Thank you!