Jump to content
Ultimaker Community of 3D Printing Experts

Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?


alitech

Recommended Posts

Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

I have been trying to print a vase and for the life of me, I cannot figure out why the bottom later, base does not print on my vase. I have tried this with a few STLs downloaded from thingiverse but none of them print with the bottom layer. Its a hollow vase, no base. You can put your arm through the vase. How am I ever going to put any water in it?

I am a noob, be nice.

Thank you

 

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Please link to the vase on thingiverse you want to print first so we can look at it.

    Consider checking "spiralize". It depends on the vase shape but for the most part that tends to help.

    Could it be that the vase bottoms you saw had no thickness? Maybe they are bad models.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    did you test your model with netfabb ?? (free version) see if the model is actually closed or just unconnected open surfaces ?

    Ian :-)

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    And another one. No bottom.

    http://www.thingiverse.com/thing:81908

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Bottom/top layer thickness is set to 0 in cura maybe?

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    i normalle use a thickness of 1.2 for bottom and top layer height in Cura. that gives me a good rock solid base and top :-)

    Ian :-)

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    I have tried both of those ideas.

    My bottom layer is set to 0.3 and have also tried 1.0, no joy.

    Pulling my hair out.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    I am using Cura for a reprap printer just so you guys know. I have configured it to the documentation received with the printer. I get good prints with everything apart from vases, cups and the like

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    I tried a couple of those models and both sliced just fine so it's not the models. It must be something with your settings. Could you copy/paste the last part of your gcode file here so we could take a look? At the very end of the file you'll find a line that starts with ";CURA_PROFILE_STRING:" and then a lot of "random" numbers and letters, copy that into your post.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Works for me. I did "bud vase" on the first link you gave.

    gallery_1527_132_10138.png

    You can clearly see the infill for the base (yellow arrow). Particularly note the 2 blue circled settings - when I tried spiralize for this piece it was a disaster. Spiralize is designed for cups and vases but only if the model is completely solid and the walls are not determined. Anyway - getting off topic. Please post your settings. You can do it the way robert said or you can do "file" "save profile" and post that text file that results.

    Here's mine:


    [profile]
    layer_height = 0.2
    wall_thickness = 0.4
    retraction_enable = True
    solid_layer_thickness = 0.6
    fill_density = 25
    nozzle_size = 0.4
    print_speed = 50
    print_temperature = 210
    print_temperature2 = 0
    print_temperature3 = 0
    print_temperature4 = 0
    print_bed_temperature = 70
    support = None
    platform_adhesion = Brim
    support_dual_extrusion = False
    wipe_tower = False
    wipe_tower_volume = 10
    ooze_shield = False
    filament_diameter = 2.90
    filament_diameter2 = 0
    filament_diameter3 = 0
    filament_diameter4 = 0
    filament_flow = 100
    retraction_speed = 30.0
    retraction_amount = 4.5
    retraction_dual_amount = 13
    retraction_min_travel = 1
    retraction_combing = False
    retraction_minimal_extrusion = 0
    bottom_thickness = 0.3
    object_sink = 0
    overlap_dual = 0
    travel_speed = 150
    bottom_layer_speed = 20
    infill_speed = 0.0
    cool_min_layer_time = 5
    fan_enabled = True
    skirt_line_count = 1
    skirt_gap = 5
    skirt_minimal_length = 20
    fan_full_height = 1
    fan_speed = 100
    fan_speed_max = 100
    cool_min_feedrate = 10
    cool_head_lift = True
    solid_top = True
    solid_bottom = True
    fill_overlap = 10
    support_fill_rate = 20
    support_xy_distance = 0.7
    support_z_distance = 0.15
    spiralize = False
    brim_line_count = 15
    raft_margin = 5
    raft_line_spacing = 1.0
    raft_base_thickness = 0.3
    raft_base_linewidth = 0.7
    raft_interface_thickness = 0.2
    raft_interface_linewidth = 0.2
    fix_horrible_union_all_type_a = False
    fix_horrible_union_all_type_b = False
    fix_horrible_use_open_bits = False
    fix_horrible_extensive_stitching = False
    plugin_config = (lp1
    .
    object_center_x = -1
    object_center_y = -1
    [alterations]
    start.gcode =
    ;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {fill_density}
    ;Print time: {print_time}
    ;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g
    ;Filament cost: {filament_cost}
    G21 ;metric values
    M221 S100 ;set flow to 90%
    M220 S100 ;set speed to 100%
    ;M92 X79.0814 Y79.0814 E865.888 ;set x., y- and E-Step
    ;M500 ;saves M92-values to EPROM (really?)
    G90 ;absolute positioning
    M107 ;start with the fan off
    G92 E0 ;zero the extruded length
    G1 F300 E3 ;extract a bit to increase pressure
    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
    G28 Z0 ;move Z to min endstops
    ;TweakAtZ-state0
    ;-------------------------------
    ;Tweak initial layer thickness (depending on bed leveling)
    G1 Z0.08 ;move Z up by 0.1mm
    G92 Z0 ;define new zero for Z
    ;-------------------------------
    G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm
    G92 E0 ;zero the extruded length
    ;G1 F200 E3 ;extrude 3mm of feed stock
    G1 F200 E9 ;extrude 9mm of feed stock in order to make sure enough comes out
    G92 E0 ;zero the extruded length again
    ;G1 F300 X50 ;draws a line of 5cm
    ;G1 F300 Y2 ;sidestep
    ;G1 F300 X0 ;draws a line of 5cm
    G1 F{travel_speed}
    ;TweakAtZ-state1
    M117 Printing...
    M201 X1000 Y1000 ;sets acceleration
    end.gcode =
    M104 S0 ;extruder heater off
    M140 S0 ;heated bed heater off (if you have it)
    M201 X9000 Y9000 ;resets acceleration to default
    G91 ;relative positioning
    G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure
    G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{travel_speed} ;move Z up a bit and retract filament even more
    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops, so the head is out of the way
    G92 Z0 ;zeros the z-axis
    ;G1 Z10 ;goes up 10mm
    M84 ;steppers off
    G90 ;absolute positioning
    start2.gcode = ;Sliced at: {day} {date} {time}
    ;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {fill_density}
    ;Print time: {print_time}
    ;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g
    ;Filament cost: {filament_cost}
    G21 ;metric values
    M221 S100 ;set flow to 100%
    M220 S100 ;set speed to 100%
    M92 X79.0814 Y79.0814 E865.888 ;set x., y- and E-Step
    M500 ;saves M92-values to EPROM (really?)
    G90 ;absolute positioning
    M107 ;start with the fan off
    G92 E0 ;zero the extruded length
    G1 F300 E3 ;extract a bit to increase pressure
    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
    G28 Z0 ;move Z to min endstops
    ;TweakAtZ-state0
    ;----------------
    G1 Z0.1 ;move Z up by 0.04mm
    G92 Z0 ;define new zero for Z
    ;-------------------------------
    G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm
    T1
    G92 E0 ;zero the extruded length
    G1 F200 E9 ;extrude 10mm of feed stock
    G92 E0 ;zero the extruded length again
    G1 F200 E-{retraction_dual_amount}
    T0
    G92 E0 ;zero the extruded length
    G1 F200 E9 ;extrude 10mm of feed stock
    G92 E0 ;zero the extruded length again
    G1 F{travel_speed}
    ;TweakAtZ-state1
    M117 Printing...
    M201 X1000 Y1000 ;sets acceleration
    end2.gcode = ;End GCode
    M104 T0 S0 ;extruder heater off
    M104 T1 S0 ;extruder heater off
    M140 S0 ;heated bed heater off (if you have it)
    G91 ;relative positioning
    G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure
    G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{travel_speed} ;move Z up a bit and retract filament even more
    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops, so the head is out of the way
    M84 ;steppers off
    G90 ;absolute positioning
    support_start.gcode =
    support_end.gcode =
    cool_start.gcode =
    cool_end.gcode =
    replace.csv =
    switchextruder.gcode = ;Switch between the current extruder and the next extruder, when printing with multiple extruders.
    G92 E0
    G1 E-36 F5000
    G92 E0
    T{extruder}
    G1 X{new_x} Y{new_y} Z{new_z} F{travel_speed}
    G1 E36 F5000
    G92 E0
  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Yeah, doing it that way is easier to read. Don't know why I didn't say that instead. I've been very absent minded lately...

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Here you go

    [profile]

    layer_height = 0.1

    wall_thickness = 0.8

    retraction_enable = True

    solid_layer_thickness = 0.9

    fill_density = 0

    nozzle_size = 0.4

    print_speed = 50

    print_temperature = 0

    print_temperature2 = 0

    print_temperature3 = 0

    print_temperature4 = 0

    print_bed_temperature = 0

    support = Touching buildplate

    platform_adhesion = None

    support_dual_extrusion = First extruder

    wipe_tower = False

    wipe_tower_volume = 15

    ooze_shield = False

    filament_diameter = 1.75

    filament_diameter2 = 1.75

    filament_diameter3 = 0

    filament_diameter4 = 0

    filament_flow = 100.0

    retraction_speed = 40.0

    retraction_amount = 4.5

    retraction_dual_amount = 16.5

    retraction_min_travel = 1

    retraction_combing = True

    retraction_minimal_extrusion = 0.02

    retraction_hop = 0.0

    bottom_thickness = 0.3

    object_sink = 0.0

    overlap_dual = 0.15

    travel_speed = 50

    bottom_layer_speed = 20

    infill_speed = 0.0

    inset0_speed = 0.0

    insetx_speed = 0.0

    cool_min_layer_time = 5

    fan_enabled = True

    skirt_line_count = 2

    skirt_gap = 3

    skirt_minimal_length = 150

    fan_full_height = 0.5

    fan_speed = 100

    fan_speed_max = 100

    cool_min_feedrate = 10

    cool_head_lift = False

    solid_top = True

    solid_bottom = True

    fill_overlap = 15

    support_type = Grid

    support_angle = 60

    support_fill_rate = 15

    support_xy_distance = 0.7

    support_z_distance = 0.15

    spiralize = True

    brim_line_count = 20

    raft_margin = 5

    raft_line_spacing = 1.0

    raft_base_thickness = 0.3

    raft_base_linewidth = 0.7

    raft_interface_thickness = 0.2

    raft_interface_linewidth = 0.2

    fix_horrible_union_all_type_a = False

    fix_horrible_union_all_type_b = False

    fix_horrible_use_open_bits = False

    fix_horrible_extensive_stitching = False

    plugin_config = (lp1

    .

    object_center_x = -1

    object_center_y = -1

     

    [alterations]

    start.gcode = ;Sliced at: {day} {date} {time}

    ;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {fill_density}

    ;Print time: {print_time}

    ;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g

    ;Filament cost: {filament_cost}

    ;M190 S{print_bed_temperature} ;Uncomment to add your own bed temperature line

    ;M109 S{print_temperature} ;Uncomment to add your own temperature line

    G21 ;metric values

    G90 ;absolute positioning

    M107 ;start with the fan off

    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops

    G28 Z0 ;move Z to min endstops

    G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm

    G92 E0 ;zero the extruded length

    G1 F200 E3 ;extrude 3mm of feed stock

    G92 E0 ;zero the extruded length again

    G1 F{travel_speed}

    ;Put printing message on LCD screen

    M117 Printing...

    end.gcode = ;End GCode

    M104 S0 ;extruder heater off

    M140 S0 ;heated bed heater off (if you have it)

    G91 ;relative positioning

    G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure

    G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{travel_speed} ;move Z up a bit and retract filament even more

    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops, so the head is out of the way

    M84 ;steppers off

    G90 ;absolute positioning

    start2.gcode = ;Sliced at: {day} {date} {time}

    ;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {fill_density}

    ;Print time: {print_time}

    ;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g

    ;Filament cost: {filament_cost}

    ;M190 S{print_bed_temperature} ;Uncomment to add your own bed temperature line

    ;M104 S{print_temperature} ;Uncomment to add your own temperature line

    ;M109 T1 S{print_temperature2} ;Uncomment to add your own temperature line

    ;M109 T0 S{print_temperature} ;Uncomment to add your own temperature line

    G21 ;metric values

    G90 ;absolute positioning

    M107 ;start with the fan off

    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops

    G28 Z0 ;move Z to min endstops

    G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm

    T1 ;Switch to the 2nd extruder

    G92 E0 ;zero the extruded length

    G1 F200 E10 ;extrude 10mm of feed stock

    G92 E0 ;zero the extruded length again

    G1 F200 E-{retraction_dual_amount}

    T0 ;Switch to the first extruder

    G92 E0 ;zero the extruded length

    G1 F200 E10 ;extrude 10mm of feed stock

    G92 E0 ;zero the extruded length again

    G1 F{travel_speed}

    ;Put printing message on LCD screen

    M117 Printing...

    end2.gcode = ;End GCode

    M104 T0 S0 ;extruder heater off

    M104 T1 S0 ;extruder heater off

    M140 S0 ;heated bed heater off (if you have it)

    G91 ;relative positioning

    G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure

    G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{travel_speed} ;move Z up a bit and retract filament even more

    G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops, so the head is out of the way

    M84 ;steppers off

    G90 ;absolute positioning

    support_start.gcode =

    support_end.gcode =

    cool_start.gcode =

    cool_end.gcode =

    replace.csv =

    switchextruder.gcode = ;Switch between the current extruder and the next extruder, when printing with multiple extruders.

    G92 E0

    G1 E-36 F5000

    G92 E0

    T{extruder}

    G1 X{new_x} Y{new_y} Z{new_z} F{travel_speed}

    G1 E36 F5000

    G92 E0

     

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    You can ignore the print temperature stuff as that is handled on the LCD panel on the printer and does not need Cura to tell it this.

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    And this is what I see

    h8Eylf2.png

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    If you scroll down in the layers to say layer 5, do you then see the bottom?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    I can see them in the layers 1 to 6 anything above that shows nothing

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Another view

    http://prntscr.com/32c4m9

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Well then, that's normal. cura only displays a certain number of layers below the one you're looking at IIRC, not sure why. Have you actually tried printing it?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    Yes, I have. Let me show you a picture

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?
    Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

     

    filament_diameter = 1.75

    filament_diameter2 = 1.75

     

    is your filament 1.75?

    do you use an Ultimaker?

     

  • Link to post
    Share on other sites
    Posted · Noob, why doesnt the base layers print on my VASE?

    I am using Cura for a reprap printer just so you guys know. I have configured it to the documentation received with the printer. I get good prints with everything apart from vases, cups and the like

    No it's a reprap

     

  • Link to post
    Share on other sites

    Archived

    This topic is now archived and is closed to further replies.

    ×
    ×
    • Create New...